Zenica
0

FOTO / Rijeka Bosna zagađena iz "ArcelorMittala"

Sarajevo-x.com
O zagađivanju vode rijeke Bosne na lokalitetu Kanal u Zenici tokom popodnevnih sati oglasila se i kompanija "ArcelorMittal Zenica".
U prvom dijelu njenog službenog saopćenja navodi se da "u proteklom periodu nije bilo odstupanja u tehnologiji prečišćavanja otpadnih voda na njenim taložnim bazenima, u što su se uvjerili federalni i kantonalni inspektori koji su danas bili na licu mjesta".

No, drugi dio saopćenja "ArcelorMittala Zenica" djeluje neuvjerljivo i pomalo neozbiljno i potcjenjivački prema građanstvu i stvarnom problemu zaštite prirodne sredine, javlja agencija Zeda.

"Kompanija je i u proteklom periodu vršila detaljne analize otpadne vode koje su pokazale da miješanjem alkalne vode iz obodnog kanala i nedovoljne količine vode iz rijeke Bosne, uslijed niskog vodostaja, dolazi do nagle neutralizacije koja vodi daje bjeličastu boju. Pretpostavljamo da se i sada radi o sličnoj pojavi, a tačan uzrok bit će utvrđen analizom vode čiji uzorci su uzeti danas", saopćeno je iz kompanije za koju se sumnja da je izazavala posljednje bjeličasto zagađenje vode rijeke Bosne nedaloko od industrijske brane u naselju Kanal u Zenici.

U kompaniji "ArcelorMittal Zenica", kako javlja Zeda, još uvijek nisu svjesni da je nedjeljno zagađenje izazvala čvrsta materija, a ne nikakvo miješanje kiselih i baznih tekućina.