Predomislili se
139

Općina Stari Grad nije uplatila novac za Vikićevu odbranu, Općina Centar ispunila obećanje

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo u martu prošle godine obećalo finansijsku pomoć u odbrani ratnog komandanta Dragana Vikića, koji je optužen u slučaju "Veliki park", te tu odluku javno objavilo i poslalo svim medijima, to nije realizovano.

U saopćenju koje je objavljeno krajem januara prošle godine navodi se kako je Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno na sjednici usvojilo zaključak kojim su zadužili općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića da iz budžeta osigura 70.000 KM za odbranu optuženih u slučaju "Veliki park", ratnog komandanta Dragana Vikića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Jusufa Pušine i ostalih.

Sljedeći mjesec Općinsko vijeće je donijelo novu odluku, da novac da samo Pušini. Ovu odluku nisu objavili.

Nije prijavljen u toj općini

Kako smo saznali od vijećnika, razlog je navodno taj jer Dragan Vikić nije prijavljen u ovoj općini. S druge strane, Općina Centar Sarajevo nije gledala ko je od optuženih u ovom slučaju prijavljen u njihovoj općini, već su izdvojili po 4.000 KM za odbranU i Vikića i Pušine. Novac je uplaćen putem Fondacije Istina, pravda, dostojanstvo.

Vlada KS izdvojila je 300.000 KM za veći broj pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH protiv kojih se vode sudski postupci, a među njima su i optuženi iz predmeta "Veliki park", bez izuzetka.

"Nisam dobio ta sredstva, ali su mojim imenom ispirali usta i poslali svim medijima, da bi poslije promijenili odluku. To je u martu bilo promijenjeno, ali nama nisu javili, još su zvali advokata Rusmira Karkina da donese dokumentaciju kako bi se novac prebacio. Mi smo živjeli u nadi da će to biti dok se prikupe papire, ali ništa. Za to smo saznali mjesecima kasnije", kazao je Vikić.

Rođen u Starom Gradu

Istakao je kako ne želi da narod misli kako je dobio toliko velik iznos novca iz budžeta, kazavši kako nije uredu da su njegovo ime iskoristili i dobili pohvale građana, a da nisu objavili da su odluku poništili. Na objašnjenje da nije prijavljen u ovoj općini, Vikić je kazao kako se rodio u ovoj općini i branio je kao i sve druge. Potvrdio je da su Općina Centar i Vlada KS prebacili obećana sredstva i zahvalio se svima na pomoći i podršci.

Općina Stari Grad Sarajevo nije odgovorila na naš upit.

TeretI ih se da su znali za ubistva

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je 29. decembra 2016. godine podiglo optužnicu protiv dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optužnica tereti Uzunovića i Čovčića da su u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA, stavljenih pod jedinstvenu komandu Vojske Republike Srpske, stacioniranih u kasarni u Lukavici, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS.

Vikića i Pušinu se tereti da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika te da su propustili spriječiti počinjenje krivičnog djela, odnosno preduzeti nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.