BiH
47

Općinsko vijeće Stari Grad od načelnika Hadžibajrića traži 70.000 KM za odbranu Vikića i Pušine

Piše: A. B.
Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim su zadužili općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića da iz budžeta osigura 70.000 KM za odbranu optuženih u slučaju "Veliki park", ratnog komandanta Dragana Vikića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Jusufa Pušine i ostalih.

Vijećnici su bili jednoglasni u usvajanju ovog zaključka, dok je predsjedavajući Jusuf Pušina zatražio da ne prisustvuje sjednici u vrijeme glasanja. Istaknuto je da je ovo način da se iskaže podrška optuženima, te je spomenuto da je Općinsko vijeće na isti način reagiralo i prije nekoliko godina kada su se izdvajala sredstva za odbranu pred sudom tzv. "Hadžićke grupe".

Zaključkom je utvrđeno i da će Općinsko vijeće Stari Grad pozvati sve općine Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo da se pridruže ovom vidu pomoći i uplate određena sredstva na račun koji će biti namjenski otvoren i dostupan javnosti.

Optužnicu je krajem prošle godine protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a tereti ih za zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.

Podsjećamo da je zbog podizanja optužnice protiv Dragana Vikića i Jusufa Pušine, Udruženje veterana Odreda policije "Bosna" najavilo mirne proteste u januaru, kao znak podrške imenima odbrane BiH i njenog glavnog grada.