Da dokažu nevinost
534

Konaković: Izdvajamo 300.000 KM za odbranu optuženih pripadnika MUP-a i Armije RBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, za početak, da bi optuženi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, protiv kojih se vode procesi, imali adekvatnu odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH, kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Sredstva su predviđena u Prijedlogu budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

"Protiv većeg broja bivših pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH se vode sudski postupci tokom kojih su za adekvatnu odbranu potrebna izuzetno velika novčana sredstva, koja se mjere desetinama, pa i stotinama hiljada KM, pogotovo kod optužnih po komandnoj odgovornosti, gdje se optužbama pokušava promijeniti karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata", rekao je Konaković.

Naglasio je da se procesi vode protiv onih komandanata čija imena treba da se spominju u knjigama ratovanja kao heroji.

Premijer je mišljenja da se bh. komandantima ne može dokazati nikakva krivnja te da nisu napravili niti jednu grešku.

"Nažalost, danas su izloženi pritisku, tužbama, medijskom linču i to od ljudi koji pokušavaju izjednačiti žrtvu, zločinca i agresora", naveo je Konaković.

Tokom razgovora sa optuženima i boračkim udruženjima ocijenjeno je da se za naročito zaslužne pojedince moraju osigurati značajna sredstva, u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

"Ono što je mene zaista rastužilo jeste činjenica da smo mi kao društvo zanemarili i ostavili te ljude, prepušteni su sami sebi. Prodavali su svoju imovinu da bi platili adekvatnu odbranu, advokate, od ovakvo projektovanog napada", mišljenja je Konaković.

Pomoć je do sada pružana putem fondacija koje se bave ovakvim poslovima i gdje se zbog velikog broja osoba radi o relativno malim iznosima.

"Odlučili smo da kao Kanton čvrsto stanemo uz naše optužene pripadnike Armije RBiH i MUP RBiH. Izdvojili smo 300.000 KM i izdvojit ćemo koliko god je još potrebno da bi imali adekvatnu i najbolju odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH", rekao je Konaković te zaključio da je to način da se BiH zahvali ''najboljim sinovima''.