U Centru za omladinu
10

Općina Novo Sarajevo bi do kraja godine trebala dobiti kino salu

FENA
Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo
Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo nema nijednu kino salu, pokušaji rješavanja ovog problema su bili neuspješni, u budžetu za 2013. godinu planirana su sredstva za izgradnju sale u Centru za djecu i omladinu, kazao je Feni načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Općina Novo Sarajevo imala je dva kina, oba kina su bila u vlasništvu ''Kineme'', kuće koja se bavila produkcijom i prikazivanjem filmova, privatizacijom je prodana. Općina tada, nije mogla uticati na prodaju ove kino kuće.

"Trenutno Općina Novo Sarajevo ima važeći urbanistički projekt, ali nema ulagače koji bi uložili sredstava", kazao je Koldžo.

Prije sedam godina Općina je imala investitore za kino salu, ali i to se završilo samo pokušajem, dolaskom krize investitori su osjetili da to nije najaktuelniji problem i odustali su od izgradnje multipleks kina.

Općina Novo Sarajevo proteklih godina ulagala je sredstva u Centar za djecu i omladinu, kroz sanaciju fasade, uređenje okoliša i unutrašnjih prostorija.

"Planiramo se bazirati na ono što imamo i u Centru za omladinu napraviti kino salu. Prije četiri godine Centru smo donirali sredstva za kino projektor, ali neopravdano su ta sredstva uložena u nešto drugo, tako da nam je i ta akcija propala", dodao je Koldžo.

Sada namjeravaju, zavisno od budžetskih sredstava, u potpunosti sanirati unutrašnjost dvorane i izgradnju kino sale.

Sarajevski kanton je jedini kanton koji nije ispoštovao zakon o raspodjeli prihoda na nivou kantona, kako Koldžo navodi, te im predstavlja dodatni problem jer raspodjelu budžeta donose napamet, bez unaprijed zagarantovanih sredstava.

"Općina Novo Sarajevo je poprilično stabilna općina, uspijevamo uraditi dosta projekata koji nam nisu u nadležnosti, tako da se nadamo da će i problem kino sale biti riješen. Djelujemo u interesu građana", podcrtao je Koldžo.

Kino salu u Centar za djecu i omladinu očekuju do kraja 2013. godine.