Otvoreno 1930. godine
32

Ove godine u prijedorskom kinu 3D filmovi

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U budžetu grada Prijedora za 2013. godinu 155.500 KM predviđeno je za digitalizaciju ovdašnjeg kina "Kozara" koje je, osim banjalučkog, jedini bioskop u Republici Srpskoj sa svakodnevnim repertoarom tokom cijele godine.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je da će uskoro biti raspisan tender za nabavku opreme na kojoj će se moći prikazivati filmovi u trodimenzionalnoj tehnologiji i koja sadrži i savremeni sistem za reprodukciju zvuka.

"Naše kino je izuzetno funkcionalno i lijepo, a novim ulaganjem pratimo najsavremenija dostignuća. Ovlašteni distributeri filmova odavno su prešli na digitalizovane formate koje ne možemo prikazivati jer još radimo na kino projektoru za filmove na 35-milimetarskim trakama", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

U obnovu bioskopa "Kozara" u Prijedoru opština je 2010. godine uložila oko pola miliona maraka. Danas ovo kino u strogom centru grada ima komforno uređenu i klimatizovanu salu sa 161 mjestom, zapošljava pet radnika, ali i dalje filmove prikazuje na zastarjeloj opremi iz 60-ih godina prošlog vijeka koja je prije tri godine samo obnovljena.

Prijedor je ranije imao dva bioskopa. Još od 1925. u kinu "Mrakovica" prikazivani su nijemi filmovi, a 1930. osnovano je kino sa tonom u prostorijama današnjeg kina "Kozara", koje je ranije nosilo ime "Radnik".

Kino "Radnik" godinama je poslije posljednjeg rata bilo šoping centar, a kino "Mrakovica" je, zbog zastarjele opreme i čestih kvarova, prestalo da radi u junu 2009. godine, kada je dat prioritet obnovi kina "Radnik", koje danas nosi ime "Kozara".

Na zvaničnom otvaranju ovog kina, 30. jula 2010. godine, prikazan je kultni film Veljka Bulajića "Kozara", snimljen 1962. godine u Prijedoru.