Film/TV
2

Kinoteka će svoj program ponuditi gradovima širom BiH

FENA
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH planira realizirati projekt prikazivanja filmova iz vlastitog fundusa po gradovima u cijeloj BiH, te se trenutno radi na odabiru naslova koji će biti ponuđeni bh. općinama, potvrdila je danas Feni direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović.

Cilj uposlenika Kinoteke BiH je da naprave program za cijelu BiH. Odjeli za kulturu svih bh. općina dobit će ponudu filmova, te mogućnost da odaberu one za koje procijene da će izazvati najveće zanimanje lokalne publike.

"Napravili bismo program starih filmova koji bi svima bio zanimljiv, svako bi mogao pronaći nešto za sebe. Projekt je važan jer mnoga mjesta u BiH nemaju uopšte kino dvoranu", kazala je Filipović.

U ponudi će biti posebno stari filmovi - od Hičkoka do Bergmana, oni posvećeni glumcima kao što je Merlin Monro, kao i kultni filmovi - "Građanin Kane", "Buntovnik bez razloga", "Prohujalo s vihorom" ili "Posljednji kineski car".

Također, Kinoteka BiH je od Ministarstva civilnih poslova BiH dobila sredstva iz granta u iznosu od 100.000 KM za projekt koji se već realizira - pregled, pripremanje i sanaciju određenih problema i uočenih oštećenja na filmskim kopijama, uz prezentaciju te filmske građe.

"Kinoteka BiH je počela da normalizuje rad. Otvorili smo vrata i Kinemi, distributerskom preduzeću koje je radilo prije rata, a u postratnim godinama ostavljeno je da odumire. Saznali smo i da prokišnjava krov, te da je filmski fond oštećen. Morali smo da preduzmemo mjere da se arhivska građa zaštiti. Sada ćemo pokušati naći sredstva za popravku krova, a sredstva nam je obećao načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić", istaknula je Filipović.

U te je namjere osnovana i tročlana komisija iz Kinoteke BiH s ciljem da napravi popis svih filmova koji se trenutno nalaze u Kinemi. Također, plan je i sanirati sve oštećene filmove u tom prostoru.

Kada je riječ o Kinoteci BiH čije su podrumske prostorije nedavno bile poplavljene, kvar je za sada saniran te je zaustavljeno curenje vode, ali Kinoteka BiH nema novca da sanira štetu.

"Voda je napravila veliku štetu podu i zidovima, imamo osjećaj da će svaki dan propasti dio poda. Riječ je o zgradi iz 1882. godine, koja je pod zaštitom države. Izmjestili smo filmove koji su bili ugroženi, jer bi u suprotnom sve propalo", istaknula je Filipović.

Kinoteka BiH je završila i projekt digitalizacije filmske građe, ali su određene primjedbe stavljene na nekoliko filmova - mjesečnika, kod kojih je potrebno poboljšati ton.