BiH
141

Općina Novi Grad potpisala sporazum o saradnji s turskom općinom Beyoglu

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i načelnik Općine Beyoglu iz Istanbula Ahmet Misbah Demircan potpisali su danas sporazum o zajedničkoj saradnji između ove dvije općine.

To je, kako je kazao Efendić, prvi veoma važan korak u njihovoj saradnji koja će se posebno odnositi na oblast ekonomije i zapošljavanja. Dodao je da Općina Novi Grad može iskoristiti jako dobra iskustva iz Općine Beyoglu, koja je, u posljednjih 12 godina, od kako je vodi načelnik Ahmet Misbah Demircan, otvorila 90.000 novih radnih mjesta.

"Pokušat ćemo da od njih iskoristimo bar neka iskustva, kao i veze koje imaju sa međunarodnim investitorima. Dogovorili smo da pripremimo projekte koje imamo u oblasti gradnje ugostiteljskih sadržaja koje ćemo im poslati. Oni će to predložiti investitorima koji imaju izgrađene hotelske kapacitete u njihovoj općini, koja se nalazi na najvažnijoj lokaciji u Istanbulu. Načelnik Demircan pretpostavlja da će neko od tih investitora biti zainteresiran za ulaganje u općinu Novi Grad i gradnju hotela. Potpisivanje ovog ugovora za nas je jako dobro kako bi imali blizak kontakt sa onima koji svoj posao rade dobro. Vjerujem da će to rezultirati time da ćemo i mi početi raditi bolje“, kazao je Efendić i dodao da je prednost Sarajeva blizina planina i interes ljudi za zimski turizam.

Načelnik istanbulske Općine Beyoglu Ahmet Misbah Demircan istakao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja deklaraciju prijateljstva između ove dvije općine koja traje stoljećima.

"Poznato je da mi imamo jake historijske veze sa BiH i potpisivanje današenjeg sporazuma je samo deklaracija onoga što je već prethodno postojalo. Mi dijelimo i vašu radost i bol. Zajedno smo srećni, zajedno smo tužni. Potpisivanje jednog bratskog protokola o saradnji, možemo naći mogućnosti saradnje u sferi obrazovanja, turizma i ekonomskog razvoja, kao i u drugim oblastima", rekao je Demircan

Istakao je da je Beyoglu članica svjetskih asocijacija općina koje se umrežavaju i međusobno dijele iskustva i najbolje prakse, ali da ima sasvim drugačiji odnos sa Općinom Novi Grad i drugim sarajevskim općinama, koji se temelji na dugogodišnjim prijateljskim vezama.

Sporazum je potpisan u okviru prve zvanične posjete delegacije centralne istanbulske Općine Beyoglu sarajevskoj Općini Novi Grad.

Panel diskusija "Uloga mladih u razvoju društva – Iskustva Istanbula i Sarajeva“

U sklopu trodnevne posjete delegacije istanbulske Općine Beyoglu Općini Novi Grad Sarajevo u multimedijalnoj sali Općine danas je održana i panel diskusija o temi „Uloga mladih u razvoju društva – Iskustva Istanbula i Sarajeva“, u kojoj je učestvovao veliki broj mladih ljudi.

Uvodničari su bili načalnici općina Novi Grad Sarajevo i Beyoglu Semir Efendić i Ahmet Misbah Demirca, koji su tokom izlaganja, između ostalog govorili o ličnim iskustvima društvenog angažmana, te o ulozi mladih u razvoju društva u Sarajevu i Istanbulu. Također, razmijenili su iskustva dviju lokalnih praksi.

Prije početka diskusije prisutnima je prezentiran kratki dokumentarni film o kulturi i umjetnosti u Općini Beyoglu.