BiH
9

Delegacija istanbulske Općine Beyoglu u zvaničnoj posjeti Općini Novi Grad

Klix.ba
Delegacija centralne istanbulske Općine Beyoglu, koju predvodi načelnik Ahmet Misbah Demircan boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Općini Novi Grad Sarajevo.

Tim povodom danas je u Općini Novi Grad upriličen sastanak sa načelnikom Semirom Efendićem i njegovim saradnicima, na kojem je razgovarano o mogućnostima buduće saradnje između ove dvIje općine.

Načelnik Efendić upoznao je goste sa razvojnim mogućnostima Općine Novi Grad i prezentirao im potencijale kojima ova lokalna zajednica raspolaže, kako bi pronašli najbolje načine za buduću saradnju, prvenstveno u oblasti razvoja ekonomije i privlačenja investicija u općinu Novi Grad.

Također, razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima kao što su obrazovanje, kultura i turizma. Efendić je govorio o projektima koji se trenutno realiziraju u Novom Gradu, te ukazao na mnoge razvojne mogućnosti kojima raspolaže najmnogoljudnija općina u BiH.

"Centralna istanbulska Općina je jedna od najprestižnijih i najvažnijih općina u Republici Turskoj. Sretan sam da je naša saradnja koja je započela prije godinu dana prilikom naših posjeta Općini Beyoglu, rezultirala i njihovom posjetom našoj Općini. Mi ćemo sutra potpisati ugovor o saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i Općine Beyoglu iz Turske. Razgovarali smo o privlačenju investicija, gdje nam kolege iz Turske mogu dosta pomoći, obzirom na to da je to općina koja ima dosta razvijen turizam, gdje je puno hotela i ugostiteljskih sadržaja. Tako da na neki način možemo koristiti njihove kontakte, kako bi neke projekte Općine Novi Grad predložili za investiranje", kazao je načelnik Efendić.

U sklopu posjete turske delegacije Općini Novi Grad Sarajevo u multimedijalnoj sali večeras će se održati koncert turske klasične muzike, na kojem će nastupiti članovi jednog dijela turske državne filharmonije, što će biti jedan dobar početak saradnje dviju općina.

Kako je kazao načelnik Demrican razlog posjete je historijska veza, koju imaju BiH i Republika Turska, a pogotovo veza između općina Novi Grad Sarajevo i Beyoglu - Istanbul.

"Polazeći od te kulturne veze koju već posjedujemo, smatramo da imamo mnogo sličnosti i u ostalim segmentima, iako se radi o dva različita naroda. U tom smislu mislim da ćemo u mnogim aspektima naći zajednički interes, te da ćemo kroz potpisivanje ugovora o saradnji pronaći mogućnosti da se u dugom ekonomskom smislu nađu rješenja za poboljšanje uslova u općini Novi Grad", izjavio je načelnik Općine Beyoglu.

Istakao je da je Općina Beyoglu u posljednjih deset godina uspjela u ekonomskom smislu postići veliki uspjeh.

"Mislim da sa iskustvima kojima raspolažemo, ali i iskustvima Općine Novi Grad Sarajevo, kroz potpisivanje jednog bratskog protokola o saradnji, možemo naći mogućnosti saradnje u sferi obrazovanja, turizma i ekonomskog razvoja, kao i u drugim oblastima", rekao je Demircan.