Kultura
73

Sarajevo: Koncert klasične muzike turskog orkestra "Mavera"

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Koncert turske klasične muzike orkestra "Mavera" održan je večeras u multimedijalnoj sali općine Novi Grad Sarajevo.

Koncert je organizovan u saradnji sa istanbulskom općinom Beyoglu čija delegacija se, na čelu sa načelnikom Ahmetom Misbaha Demircanom, nalazi u trodnevnoj posjeti BiH.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić kazao je u obraćanju prisutnima da večerašnji koncert, na kojem su nastupili članovi jednog dijela turske državne filharmonije, označava dobar početak saradnje općina Novi Grad i Beyoglu.

"Općina Beyoglu je centralna istanbulska općina i, po mojim informacijama, najstarija općina u Turskoj u kojoj je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u naselju Kasimpasa odrastao i u kojoj se počeo baviti politikom", pojasnio je Efendić.

Izrazio je sreću da je saradnja općina Novi Grad i Beyoglu, koja je započela prije godinu dana prilikom njihovih posjeta općini Beyoglu, rezultirala i njihovom posjetom općini Novi Grad.

Načelnik Efendić je najavio da će sutra potpisati ugovor o saradnji općine Novi Grad Sarajevo i općine Beyoglu iz Istanbula.

Kako je kazao, danas je razgovarano o privlačenju investicija i o tome gdje Turska može pomoći BiH

Delegacija centralne istanbulske općine Beyoglu, koju predvodi načelnik Ahmet Misbah Demircan boravi u prvoj zvaničnoj posjeti općini Novi Grad Sarajevo.

Tim povodom, ranije danas je u općini Novi Grad upriličen sastanak sa načelnikom Semirom Efendićem i njegovim saradnicima, a na kojem je razgovarano o mogućnostima buduće saradnje između ove dvije općine.

Načelnik Efendić upoznao je goste sa razvojnim mogućnostima općine Novi Grad i prezentirao im potencijale kojima ova lokalna zajednica raspolaže, kako bi pronašli najbolje načine za buduću saradnju, prvenstveno u oblasti razvoja ekonomije i privlačenja investicija u općinu Novi Grad.

Također, razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima kao što su obrazovanje, kultura i turizam.

Efendić je govorio o projektima koji se trenutno realiziraju u Novom Gradu, te ukazao na mnoge razvojne mogućnosti kojima raspolaže najmnogoljudnija općina u BiH.

Koncertu su, između ostalih, prisustvovali načelnica općine Visoko Amra Babić, vijećnici općina Beyoglu i Novi Grad Sarajevo, kao i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, ali i veliki broj ljubitelja muzike.

Prisutni su uživali u pjesmama poput: "Moj pogled na tvom licu", Yahye Nazima Efendije, "Kada bih mogao do voljene" tanburaša Mehmeta Efendija, kao i "U mom srcu" hafiza Hayrija iz Harputa.