BiH
1

Općina Novi Grad finansira zamjenu dotrajale stolarije na vrtićima Srećica i Lastavica

Klix.ba
Uposlenici i mališani vrtića "Lastavica" i "Srećica" od ove će školske godine imati bolje uslove za rad i boravak u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Naime, Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat sanacije i adaptacije dječijih vrtića u okviru kojeg će stara i dotrajala stolarija biti zamijenjena novom pvc stolarijom. Za te radove iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojena je 21.000 konvertibilnih maraka.

Realizacijom ovog projekta djeca i njihovi odgajatelji dobit će bolje uslove za rad i toplije i ljepše prostorije za boravak.

Na objektu vrtića "Srećica" na Dobrinji, prvi put nakon rata zamijenjena je fasadna stolarija u sobama za boravak djece i ulaznim holovima, a trenutno se privode kraju radovi na finalnoj obradi oko postavljenih prozora.

Nakon ovih radova u vrtiću "Lastavica" na Čengić-Vili izvršit će se zamjena portala u sobama za boravak djece.

Kako je kazala Jasmina Čongo, vršilac dužnosti direktorice JU Djeca Sarajeva u pomenutim vrtićima boravi oko dvije stotine djece raspoređene u osam odgojnih grupa.

"Zahvalni smo Općini Novi Grad koja kontinuirano prepoznaje značaj ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje. S obzirom na dotrajalost stolarije koja nije zamijenjena od 1967. godine u vrtiću Lastavica i nesporedno nakon ratnih razaranja u vrtiću Srećica, značaj ovih radova je od izuzetne važnosti za zaštitu i sigurnost djece u ovim vrtićima. Ovom vrijednom investicijom će se poboljšati opšti uslovi boravka djece i postići velika ušteda energije", istakla je direktorica Čongo.

Kao i prethodnih godina, Općina će i u narednom periodu nastaviti raditi slične projekte i u ostalim vrtićima u kojima je to neophodno, kako bi se najmlađim stanovnicima općine Novi Grad Sarajevo omogućili što bolji uslovi za boravak u odgojno-obrazovnim ustanovama.