BiH
5

Novih 10.000 KM za obnovu gornjeg sprata vrtića "Pčelica"

FENA
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i v.d. direktora JU "Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije vrtića "Pčelica“.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Načelnik Hadžibajrić je kazao da ovo nije prva donacija za vrtić "Pčelica“.

"Prije dvije godine smo učestvovali s 20-ak hiljada KM zajedno s Kantonom, koji je vršio rekonstrukciju kompletnog krova vrtića 'Pčelica'. Tada sam rekao da ćemo i u narednom periodu odvojiti određena sredstva i danas je to 10.000 KM, koje će također biti utrošene na sanaciju gornjeg sprata koji je u prilično devastiranom stanju", kazao je Hadžibajrić.

Potrebno je promijeniti kompletnu unutrašnju stolariju, podove, osigurati grijanje i uraditi molersko-farbarske i keramičarske radove.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Znam da ovih 10.000 KM možda neće biti dostatno da bi se to sve završilo. Ali nadam se da će se i Kanton, kao instanca koja je nadležna kada su u pitanju vrtići i osnovne škole, između ostalog, uključiti u sufinansiranje ovog vrtića. Na taj način ćemo dovesti u funkciju i taj gornji sprat, čime bi se sigurno poboljšali uslovi boravka djece i povećao sam broj djece koja se mogu upisati u vrtić 'Pčelica'", istakao je Hadžibajrić.

V.d. direktora JU "Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo je zahvalila načelniku Hadžibajriću i njegovim saradnicima koji su prepoznali da je ulaganje u djecu najbolja investicija.

Naglasila je da je vrtić "Pčelica“ bio veoma devastiran.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Vrtić ima dva sprata. Nedostaje nam prostor da bismo smjestili djecu ranog uzrasta, tako da ćemo ovaj novac uložiti u adaptaciju gornjeg sprata. Nadam se da ćemo vrlo brzo moći otvoriti vrata i toj najmlađoj populaciji u ovoj općini", kazala je Čongo.

Navodi da u ovom vrtiću, nakon adaptacije gornjeg sprata, planiraju otvoriti bar dvije odgojne grupe djece od šest mjeseci do tri godine.

Vrtić Pčelica
Vrtić Pčelica

"Vrtić 'Pčelica' sada ima formirane dvije odgojne grupe i 60-ak djece", kazala je Čongo.