BiH
0

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje se zadužila za milion maraka

FENA
Sa 16 glasova "za" i šest "protiv" Općinsko vijeće Gornjeg Vakufa-Uskoplja jučer je usvojilo odluku po kojoj će se ova općina kreditno zadužiti za iznos od milion KM, kojim se planira uređenje industrijske zone "Batuški lug“.

Upravo ova tačka dnevnog reda izazvala je i najdužu raspravu vijećnika, od kojih su neki tražili da se o njoj ne raspravlja zbog, kako su kazali, nepostojanja odgovarajuće dokumentacije i detaljnog obrazloženja ponuđenog prijedloga.

"Projektna dokumentacija postoji i nema ništa sporno u njoj. Kod odabrane banke bismo se zadužili za ova sredstva pod veoma povoljnim uvjetima, uz izuzetno povoljnu kamatu, grejs period od godinu dana i otplatu od osam godina. Uz potencijalne strane investitore učešće u izgradnji kapaciteta u industrijskoj zoni "Batuški lug“ moći će uzeti i lokalni privrednici. Uređenje infrastrukture u ovom dijelu grada označit će prekretnicu u ekonomskom razvoju općine", istakao je načelnik Sead Čaušević.

Bez veće diskusije na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta općine za prvih devet mjeseci ove godine, Nacrt budžeta za 2013. i Odluka o privremenom finansiranju općine Gornji Vakuf-Uskoplje za prva tri mjeseca iduće godine.