BiH
0

Banja Luka: Za komunalnu potrošnju 19 miliona KM

SRNA
Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović
Skupština grada Banja Luka usvojila je danas Program zajedničke komunalne potrošnje za 2013. godinu, prema kojem je za ovu namjenu predviđeno 19.052.000 KM.

Odbornici Skupštine usvojili su i Program uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godinu, prema kojem je, za ove namjene obezbijeđeno ukupno sa kreditnim sredstvima 5.700.000 KM.

Usvojena je odluka, prema kojoj će, plate gradskih funkcionera ubuduće biti umanjene za 17 odsto. Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je novinarima da će pedviđena sredstva biti dovoljna da održavanje komunalne infrastrukture u gradu bude na granici koja se može ocijeniti zadovoljavajućom.

On je istakao da nedostaje novac za neko veće investiranje, naglasivši da najveće stavke u programima jesu upravo one koje se tiču infrastrukture putnih pravaca i komunikacija, modernizacije ulica, ali i održavanja zelenih površina i uopšte higijene u gradu, za koje je novac umanjen u odnosu na prošlu godinu.

Osvrćući se na prijedlog odluke o odobravanju sredstava na ime subvencije grijanja penzionerima, Gavranović je rekao da je budžetom grada predviđeno milion KM za subvencije za grijanje u gradu. "Prema zaključku koji sam predložio Skupštini, u Udruženju penzionera će se izabrati oni najugroženiji, čiji bi dug prema gradskoj Toplani bio izmiren", rekao je Gavranović.

Predsjednik Skupštine Budimir Balaban istakao je da su prilikom uvajanja gradskog budžeta određeni planirani iznosi za Program zajedničke komunalne potrošnje za 2013. godinu i Program uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godniu, te da je danas usvojenim programima izvršena raspodjela sredstava u skladu sa prioritetima koji su usaglašeni sa savjetima mjesnih zajednica, nevladinim organizacijama i drugim institucijama.

Balaban je istakao da će planirana sredstva obezbjediti normalno funkcionisanje grada, održavanje zajedničke komunalne potrošnje i svih onih komunalnih funkcija u gradu za koje je nadležna gradska administracija.

On je rekao da je će u skladu sa dogovorom političkih partija rad Skupštine grada biti nastavljen i sutra.