Probni popis stanovništva
25

Općina Centar primjer dobre pripreme i metodologije

FENA
Probni popis stanovništva i domaćinstava koji je počeo 15. oktobra teče po predviđenoj dinamici i bez problema, a odziv građana u općinama koje su odabrane za probni popis je dobar, kazala je u izjavi za Agenciju Fena pomoćnica direktorice Zavoda za statistiku FBiH Hidajeta Čolović.

Podsjetila je da se simulacija popisa u FBiH vrši u 33 popisna kruga, u RS-u u 21 te u Brčko Distriktu u šest popisnih krugova, a što obuhvata 200.000 osoba.

"Stanovništvo je blagovremeno obaviješteno o popisu, a prikupljeni podaci će biti čuvani trajno i u strogoj tajnosti te će biti iskorišteni isključivo u statističke svrhe", kazala je Čolović.

Cilj realiziranja probnog popisa je provjera metodologije i informatičkih rješenja koja će biti primijenjena u popisu 2013.

Na teritoriji FBiH je angažirano 129 popisivača. Od predviđenih 3.647 domaćinstava u protekla dva dana popisana su 202 domaćinstva, što predstavlja 5,54 posto od ukupnog broja.

"Od početka probnog popisa popisane su 562 osobe, a prosječan broj domaćinstava po popisivaču je šest. Mape koje popisivači koriste su jasne i precizne i mi ne očekujemo nikakve probleme. Dužina intervjua je od 45 do 70 minuta", kazala je Čolović.

Konkretan primjer dobro razrađene metodologije i uspješne pripreme za popis je Općina Centar u kojoj je probni popis obuhvatio naselje Gorica s 19 domaćinstava.

Predsjednica popisne komisije ove općine Jasna Beba kazala je u izjavi za Agenciju Fena da proces popisivanja teče bez problema.

"Na području Gorice radi jedan popisivač uz povremeni nadzor općinskog inspektora. Interne procjene će da će, sudeći po dinamici potpisivanja, ovaj posao biti gotov do kraja sedmice", kazala je Beba.

Podsjećamo, probni popis je počeo 15. i trajat će do 29. oktobra.