BiH
0

FOTO / Opća bolnica i SSST dogovorili poslovno-tehničku saradnju

FENA
Direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Bakir Nakaš i rektor Univerziteta Sarajevo "School of Science and Technology" SSST Ejup Ganić potpisali su danas Aneks I Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između te dvije institucije.

Te institucije potpisale su 2008. godine Ugovor o saradnji, a Aneksom se utvrđuju oblici edukativne i naučnoistraživačke saradnje u procesu formiranja medicinskog fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta SSST u partnerstvu s Univerzitetom Buckingham iz Velike Britanije

"Ovo će biti prvi privatni medicinski fakultet u BiH verificiran od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji. Mi smo prihvatili ovu ideju, uz potporu istaknutih britanskih stručnjaka, da se udružimo s djelotvornim timom Ejupa Ganića. Diploma koju će sticati budući stručnjaci medicine priznata je u cijelome svijetu", naglasio je Nakaš.

Ganić je prisutnim zvanicama, ljekarima i osoblju Opće bolnice poručio da je cilj bolja budućnost ove zemlje.

"Hoćemo i možemo učiniti nešto dobro za svoju državu. Želimo i možemo generirati doktore za Evropu i svijet, jer diploma koju dodjeljujemo otvara vrata u svijet. Naše društvo treba da ubire plodove od učenih ljudi, jer su znanje i ljudi najveće bogatstvo. Vi ste izuzetna institucija. To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje i Britanaca. Ponosan sam što ću sarađivati sa ljudima koji su kompetentni, koji pomažu ljudima neprestano, ali i koji će prenositi znanje na buduće naraštaje" kazao je Ganić.

Opća bolnica obavezala se da će u realizaciji nastavnog procesa pružiti određene oblike stručne pomoći.

Osigurat će nastavnu bazu od svojih uposlenika za realizaciju nastavnog procesa na medicinskom fakultetu Univerziteta SSST, sudjelovati u pisanju elaborata o opravdanosti osnivanja medicinskog fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija na Univerzitetu SSST, te aktivno sudjelovati u kreiranju nastavnog plana i programa za dodiplomski i postdiplomski studij u saradnji sa stručnjacima Univerziteta SSST.