BiH bogatija za novi centar nauke
4

Kampus SSST-a na 10.000 m2 svečano otvoren u Sarajevu

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na površini od 10.000 kvadratnih metara, zahvaljujući investiciji vrijednoj više od šest miliona eura, danas je svečano otvoren kampus Sarajevske škole nauke i tehnologije (SSST), koji se nalazi u Hrasnici.

Kampus čini pet velikih amfiteatara, tri auditorija, dva vanjska amfiteatra, četiri kompjuterska laboratorija, konferencijska sala, sala za kinoprojekcije, učionice, knjižara, biblioteka, kabineti i kancelarije za profesore te heliodrom.

Ceremoniji otvaranja pod motom "SSST slavi nauku i umjetnost" prisustvovale su brojne zvanice, a prvo su ih prigodnom muzičkom izvedbom pozdravile sopranistice Adema Pljevljak-Krehić i Aida Čorbadžić. Uslijedilo je presijecanje vrpce rektora SSST-a Ejupa Ganića i rektora Univerziteta u Buckhinghamu dr. Terencea Kealeya.

Poznati svjetski univerziteti primaju studente SSST-a

Rektor Ganić je istakao kako je njihova ključna strategija istraživanje i akademsko predavanje, te predstavio fakultete ovog univerziteta - Fakultet kompjuterskih nauka, Fakultet informacionih sistema, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i međunarodnih odnosa, Fakultet inžinjerskih nauka, Fakultet stranih jezika i najmlađeg člana ove porodice fakulteta - Filmsku akademiju.

SSST je otvoren u oktobru 2004. kao prvi privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini, a prema Ganićevim riječima, u novu zgradu prebacit će najveći dio svojih aktivnosti. Zahvaljujući saradnji sa britanskim Univerzitetom Buckingham studenti ovog univerziteta dobijaju i bh. i britansku diplomu, a nastavu prate na engleskom jeziku, dok im je obavezno i učenje njemačkog.

"Univerziteti poput Oxforda, Sorbonne, Aachena... primaju naše studente, a nedavno su nas pozvali iz London School of Science da im pošaljemo još studenata", pohvalio se uspjesima rektor Ganić i dodao kako oni rade na kvalitetu u državi u kojoj, nažalost, još uvijek pomažu veze i stranačka pripadnost.

"Najveća fabrika mozgova u BiH"

Predstavio je i oko 30 kompanija koje su radile na izgradnji zgrade kampusa te istakao kako je glavni izazov bio kako napraviti zgradu koja će preživjeti arhitektonske cikluse i Sarajevu dati prepoznatljivi štih.

"BiH je bogatija za jedan značajan centar", kazao je Ganić objasnivši kako su ih nazvali "najvećom fabrikom mozgova u BiH".

Rektor Univerziteta u Buckhinghamu je ispričao kako je uspostavljanju saradnje ovih dvaju univerziteta prethodio prijedlog bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.

"Čast nam je učestvovati u obnovi BiH, zemlje koja je zbog hrabrosti u ratu prirasla srcu svih nas, a zadovoljstvo nam je pratiti razvoj jedne institucije kakva je SSST", izjavio je Kealey, koji se nada da će ova saradnja, koja traje sedam godina, potrajati, kako je kazao, još barem 77.

Univerzitet u Buckhinghamu ima skoro iste predmete i studijske programe kao SSST, a novost je postdiplomski i dodiplomski studij medicine na kojem će studenti SSST-a za nekoliko godina moći nastaviti svoje obrazovanje.

Bela Tarr postaje stanovnik Sarajeva

Emina Ganić, menadžerica akademskih programa ove visokoškolske ustanove, predstavila je čestog gosta Sarajeva, mađarskog režisera Belu Tarra, koji je osmislio studij Filmske akademije SSST-a i odlučio da se zbog tog programa preseli u Sarajevo.

Među potvrđenim predavačima Filmske akademije su i Carlos Reygadas, Gus Van Sant, Tilda Swinton, Aki Kaurismäki, Fridrik Thor Fridriksson, braća Stephen i Timothy Quay, Jonathan Rosenbaum, Apichatpong Weerasethakul, Aton Egoyan, Jim Jarmusch i mnogi drugi.

Tarr se u obraćanju medijima i gostima više puta zahvalio na ukazanom povjerenju, poručio da i on vjeruje u budućnost i istakao: "Siguran sam da će ovaj projekt naći svoj pravi dom ovdje u Sarajevu".

Za smjeli, ali mudar potez, koji je velika investicija u BiH, čestitke je uputio i savjetnik federalnog ministra obrazovanja i kulture Aldin Međedović, koji je izjavio: "Ponosan sam kao građanin što je očuvan kozmopolitski duh Sarajeva i što ga nisu mogle uništiti ni granate ni primitivni govori pojedinaca".