{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na SSST-u postdiplomski studij za režiju, Bela Tarr predavač

F
28.9.2012. u 22:09
0
18
Na SSST-u postdiplomski studij za režiju, Bela Tarr predavač
0
Na SSST-u postdiplomski studij za režiju, Bela Tarr predavač
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Nakon današnje svečane ceremonije otvaranja Kampusa Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) organizirala je predavanja iz oblasti nauke, politike, ekonomije i umjetnosti.
Dekanesa Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa na SSST prof. dr. Sabina Čehajić-Clancy je s kolegom Namikom Kabilom izlagala o temi međugrupnog pomirenja i pitanja oprosta u kontekstu ratnih dešavanja i zločina u BiH.

"Već duži niz godina bavim se istraživanjem suočavanja s prošlošću i pitanjima odgovornosti, krvice, oprosta i pomirenja iz empirijske sociopsihološke perspektive“, kaže Čehajić-Clancy.

Ključna strategija ovog fakulteta je istraživanje i akademsko predavanje.

Među saradnicima Univerziteta SSST-a su direktor Interancionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić i direktor Sarajevo film festivala Miro Purivatra.

S bh. režiserkom Selmom Spahić, Mustafić je održao predavanje o temi „Budućnost teatra“, naglašavajući koliko je zapravo umjetnost važna.

"Govorili smo o umjetnosti, budućnosti teatra, odnosno koliko je umjetnost postala ne samo kreativna, a posebno medij koji obuhvata svijet u totalitetu koliko se on sve više primakao interdisciplinarnom naučnom spektru“, kaže Mustafić.

Uz Sarajevo Film Festival i domaće filmske autore, novi program doktorskih studija na SSST “Film factory“ omogućava potpuni iskorak u razvoju bh. filmske industrije te Sarajevu daje obilježje istinske kulturne metropole.

"Sarajevo Film Festivalu i meni je veliko zadovoljstvo što smo bar jednim dijelom zaslužni da je mađarski reditelj Bela Tarr i njegov novi projekt došao u Sarajevo. Ovdje se otvara jedan od najznačajnijih i najboljih postdiplomskih studija za režiju“, kazao je za Fenu Purivatra.

Posebno ga raduje činjenica što će od februara naredne godine istaknuti filmski autor današnjice Tarr biti stanovnik glavnog grada BiH i da će stvarati još bolju atmosferu za film, filmske radnike i čitavu filmsku industriju BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: