Bakir Izetbegović
0

"Oni pobjeđuju u anketama, a mi na izborima"

FENA
Foto: Arhiv/A.Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/A.Panjeta/Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović, izborni kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva BiH, rekao je večeras na predizbornoj tribini stranačke organizacije u općini Centar u Sarajevu da SDA mora i da će sigurno pobijediti na ovogodišnjim oktobarskim općim izborima u zemlji i pritom imati bolje rezultate nego izborne 2006. godine.

To uvjerenje temelji na ličnim kontaktima koje je imao s građanima prilikom nedavnog putovanja po Bosni i Hercegovini i odbacuje ankete prema kojima neke druge stranke trenutno imaju bolji rejting od SDA.

"Oni dobro stoje u anketama, a mi u narodu, oni pobjeđuju u anketama, a mi na izborima", riječi su ovog kandidata za državno Predsjedništvo.

Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina te njeni patrioti mogu bez svakog drugog činioca na političkoj sceni zemlje, ali bez SDA, kako je dodao, nema opstanka BiH.

Uz opasku da svako ko radi i griješi, kao jednu od grešaka svoje stranke, koja sada mora biti ispravljena, naveo je odnos prema borcima.

Oni će nakon predstojećih izbora imati svog čovjeka, njega, u državnom Predsjedništvu gdje će im uvijek biti širom otvorena vrata, poručio je Bakir Izetbegović.

"Narod zna", rekao je dalje, podsjećajući na ulogu SDA u burnim devedesetim godinama proteklog vijeka te na ulogu svog oca Alije, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH u nastojanjima za očuvanje i odbranu napadnute zemlje.

Poruku o narodnom pamćenju uputio je podsjećajući i na sposobnost svoje stranke da uspješno formira vlast "s onima koji su nas napadali", kako je kazao.

Jedan segment ovog obraćanja posvetio je Harisu Silajdžiću, predsjedniku Stranke za BiH.

Prema Izetbegovićevom mišljenju, to je čovjek koji je u više političkih poteza koji su po prirodi stvari iziskivali težinu odluke "imao možda dobar nijet" ali rezultat je bila - kobna podjela bošnjačkog naroda.

"Vratite dizgine vlasti onima koji znaju i umiju", poručio je na kraju biračima.

Na večerašnjoj tribini predstavljeni su, osim Izetbegovića, kandidati SDA za druge državne nivoe, federalni i kantonalni.

Jedan od njih, Denis Zvizdić, nosilac izborne liste za Parlament Federacije BiH, rekao je da će predstojeće izbore suštinski opredijeliti sjećanje glasača na ulogu SDA i pojavu Alije Izetbegovića u nekim ključnim momentima iz novije historije BiH.

U tom kontekstu je na prvom mjestu spomenuo vraćanje državnosti Bosni i Hercegovini 1990. godine, kako je kazao, te na obnovu zemlje, koja i danas traje, nakon rata s užasnim posljedicama s početka 90-ih godina.

Partneri SDA će biti samo oni s istim suštinskim ciljem, a to je: Bosna i Hercegovina na prvom, drugom i stotom mjestu, poruka je biračima koju je na ovom skupu uputio Zvizdić.

Poručio im je i da se ne plaše priča o podjeli zemlje.

"BiH se nikada neće ni raspasti ni podijeliti! To može samo Gospodar svjetova", rekao je ovaj kandidat.

Na tribini su govorili i Mirsad Sipović te Hajriz Bećirović, stranački kandidati za državni i Federalni parlament.