Skup SDA u Novom Sarajevu
0

"Bošnjaci su kičma, a SDA srce i um BiH"

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predstavnici Stranke demokratske akcije i njiohov kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručili su sa centralnog skupa OO Stranke demokratske akcije Novo Sarajevo kako ova stranka mora pobijediti, jer "bez SDA nema ni BiH".

"Na jednu stranu sve stranke, na drugu SDA. Ima i drugih stranaka u kojima ima patriota, ali opet svi oni na jednu stranu, jer BiH bez njih može, ali bez SDA Bosna ne može", poručio je Izetbegović pred nekoliko stotina pristalica u sali Centra za mlade Novo Sarajevo.

"Mi smo 90-ih komunistima rekli dosta, dok su ostali gledali šta će s nas biti pa poslije osnivali stranke. Onda smo se 1992. godine suprotstavili agresiji na BiH i rizikovali svoje živote, i SDA je uspješno organizovala odbranu BiH, pa se ostali priključili. Poslije rata smo napravili 71 državnu instituciju, od tri obavještajne službe napravili jednu, od tri granične službe isto jednu...", kazao je Izetbegović, i tako za SDA prisvojio sve zasluge za odbranu BiH, ali i njenu izgradnju poslije reta. sve što u BiH nije učinjeno u 20 godina koliko ova stranka postoji i tokom kojih je konstantno manje ili više na vlasti, naravno, stavljeno je na teret političkih protivnika.

Izetbegović se u nadahnutom govoru dotakao i medija:

"Mediji nas ne prate, a i njima i njihovoj djeci smo zemlju odbranili!", kazao je Izetbegović.

Srpskim političarima koji "sanjaju otcjepljenje RS i raspad BiH" Izetbegović je poručio da ne idu stazama Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

"Ne idite stopama Karadžića i Miloševića, jer ćete završiti kao i oni", upozorio je Izetbegović.

O medijima je govorio i predsjednik Općinskog odbora Novo Sarajevo i načelnik ove općine Nedžad Koldžo.

"S obzirom da nemamo posebnog medija, preko komšija i na sve strane skrečite pažnju na važnost da se glasa za SDA", kazao je Koldžo, te dodao da su predstojeći izbori sudbonosni, na šta su ukazali i drugi govornici.

Najžustriji govor imao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i bivši kantonalni premijer, koji je istakao kako je Kanton u vrijeme dok je on bio premijer doživio procvat koji je stao 2006., nakon što SDA nije dobila većinu. Poručio je i kako je narod kičma, a njegova stranka srce i um BiH.

"Sudbinski je važno glasati za SA na ovim izborima, sve drugo bio bi avanturizam. SDA je kroz kontinuitet pokazala da je garant opstojnosti BiH posljednjih 20 godina. Ako je bošnjački narod kičma BiH, onda je SDA srce i um tog tijela", kazao je Zvizdić, te kazao kako je SDA zaslužna i za obnovu 386 porušenih škola nakon rata, 350 objekata javnog zdravstva, početak izgradnje porodilišta Jezero...

Na skupu je bilo govora i o "nerealnim obećanjima o 100 posto BiH i ukidanju RS koje su dale pojedine stranke", a potcrtano je i kako nakon smrti prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića ova stranka mora nastaviti putem koji je on zacrtao radeći u timovima, jer "poslije takvog čovjeka koji se rađa svakih 100 godina, narednih 100 nema lidera, samo timovi koji će raditi".

"Poručujem građanima da nam 3. oktobra daju sat vremena svog života, za četiri godine koliko ćemo raditi za njih!", kazao je Izetbegović.