|

Ombudsmeni BiH: Zaustaviti trend narušavanja slobode medija

Ombudsmeni BiH: Zaustaviti trend narušavanja slobode medija
2
F
FENA
7.1.2015. u 12:35
11
komentara
2

dijeljenja
Ombudsmeni BiH: Zaustaviti trend narušavanja slobode medija
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine zabrinuti su zbog učestalih napada na novinare i pozivaju nadležne organe da u ovim slučajevima provedu brze i efikasne istrage.
To je danas saopćeno iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine na molbu Agencije Fena da ta institucija izrazi mišljenje povodom sve češćih ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara te izostanka mjera zaštite slobode izražavanja, zbog čega je ovih dana reagiralo Udruženje BH novinari navodeći da će 2015. biti godina borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH.

Ombudsmeni pozivaju da se u interesu javnosti zaustavi trend narušavanja slobode medija u Bosni i Hercegovini i novinarima, u skladu s postojećim zakonima i međunarodnim standardima, omogući pravo na rad.

"Pravo građana na pravovremenu i tačnu informaciju direktno zavisi od ambijenta u kojem novinari trebaju imati adekvatne i nesmetane uslove za rad", odgovoreno je Feni iz te institucije.

Na pitanje da li je u prošloj godini bilo novinarskih pritužbi, rečeno je da je u proteklim godinama Institucija imala nekoliko predmeta uglavnom vezanih za radno-pravni status novinara ili zahtjev za monitoring sudskih procesa u kojima su jedna od strana u postupku sami novinari.

Stepen slobode izražavanja u jednom društvu je indikator njegove otvorenosti, nivoa demokratije i poštivanja ljudskih prava, smatraju ombudsmeni BiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...