{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije

F
17.5.2013. u 17:13
2
26
Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije
2
Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije
Foto: AFP
Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ombudsmeni BiH ističu da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima snažan pravni okvir za zaštitu prava LGBT populacije, postoji nesklad između visokih normativnih standarda sa jedne strane i uživanja tih prava u praksi sa druge strane.
U saopćenju Ombudsmena se navodi da se LGBT osobe svakodnevno susreću sa stereotipima i predrasudama, a priznavanje njihovih prava zavisi od otvorenosti i spremnosti društvene većine da toleriše različitost i od političke volje državnih institucija i funkcionera.

Institucija ombudsmena je centralna institucija za zaštitu od diskirminacije po svim osnovama, uključujući i po osnovu seksualnog opredijeljenja, i svoj postupak istraživanja provodi na odgovoran i povjerljiv način.

"Nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije. Institucija ombudsmena poziva sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete kako bi promtno odgovorili na sve vrste nasilja i fizičkih napada na pripadnike LGBT populacije", saopćili su Ombudsmeni BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: