{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije

F
17.5.2013. u 17:13
2
26
Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije
2
Ombudsmeni BiH: Osigurati ravnopravan tretman LGBT populacije
Foto: AFP
Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ombudsmeni BiH ističu da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima snažan pravni okvir za zaštitu prava LGBT populacije, postoji nesklad između visokih normativnih standarda sa jedne strane i uživanja tih prava u praksi sa druge strane.
U saopćenju Ombudsmena se navodi da se LGBT osobe svakodnevno susreću sa stereotipima i predrasudama, a priznavanje njihovih prava zavisi od otvorenosti i spremnosti društvene većine da toleriše različitost i od političke volje državnih institucija i funkcionera.

Institucija ombudsmena je centralna institucija za zaštitu od diskirminacije po svim osnovama, uključujući i po osnovu seksualnog opredijeljenja, i svoj postupak istraživanja provodi na odgovoran i povjerljiv način.

"Nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije. Institucija ombudsmena poziva sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete kako bi promtno odgovorili na sve vrste nasilja i fizičkih napada na pripadnike LGBT populacije", saopćili su Ombudsmeni BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: