BiH
11

Američka ambasada u BiH u duginim bojama

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zgrada Američke ambasade u BiH, koja se nalazi u centru Sarajeva, večeras je osvijetljena duginim bojama, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Kako su istakli iz Ambasade, cilj ovog poteza je podizanje svijesti o kršenju prava lezbijske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije. Fasada zgrade Ambasade ostat će ovako osvijetljena do zore.

"Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i Sjedinjenje Američke Države predane su borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije. LGBT osobama u Bosni i Hercegovini često se uskraćuju ljudska prava i temeljne slobode. LGBT zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa. Posljednjih godina svjedočili smo nizu homofobičnih ispada, uključujući i nasilje. Mnoge žrtve ekstremnog nasilja često se boje da prijave nasilje, a o takvom nasilju ne izvještavaju ni mediji", navode u saopćenju.

"Homoseksualnost nije nelegalna u Bosni i Hercegovini, ali zbog predrasuda te osobe trpe te je život gej osoba, posebno mladih ljudi, izuzetno težak a ponekad čak i veoma opasan. Ova situacija nije prihvatljiva ni u jednom slobodnom društvu, a dužnost predstavnika vlasti je da štite ove osobe i njihova osnovna ljudska prava", rekao je američki ambasador u BiH Patrick Moon.

"Nijedna zemlja ne treba uskratiti prava ljudima na osnovu toga koga oni vole, i zbog toga svuda moramo podržati prava LGBT zajednice", rekao je direktor misije USAID-a David Barth dodajući da u demokratskom društvu svi ljudi trebaju imati priliku da žive bez straha od diskriminacije samo zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Vrijeme je da se ove prepreke uklone iz Bosne i Hercegovine i da LGBT osobe zauzmu mjesto koje im pripada, otvoreno, kao pripadnici našeg zajedničkog društva, poručili su iz Ambasade SAD-a.