{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka ambasada u BiH u duginim bojama

17.5.2013. u 21:22
11
105
Američka ambasada u BiH u duginim bojama
11
Zgrada Američke ambasade u BiH, koja se nalazi u centru Sarajeva, večeras je osvijetljena duginim bojama, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.
Kako su istakli iz Ambasade, cilj ovog poteza je podizanje svijesti o kršenju prava lezbijske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije. Fasada zgrade Ambasade ostat će ovako osvijetljena do zore.

"Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i Sjedinjenje Američke Države predane su borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije. LGBT osobama u Bosni i Hercegovini često se uskraćuju ljudska prava i temeljne slobode. LGBT zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa. Posljednjih godina svjedočili smo nizu homofobičnih ispada, uključujući i nasilje. Mnoge žrtve ekstremnog nasilja često se boje da prijave nasilje, a o takvom nasilju ne izvještavaju ni mediji", navode u saopćenju.

"Homoseksualnost nije nelegalna u Bosni i Hercegovini, ali zbog predrasuda te osobe trpe te je život gej osoba, posebno mladih ljudi, izuzetno težak a ponekad čak i veoma opasan. Ova situacija nije prihvatljiva ni u jednom slobodnom društvu, a dužnost predstavnika vlasti je da štite ove osobe i njihova osnovna ljudska prava", rekao je američki ambasador u BiH Patrick Moon.

"Nijedna zemlja ne treba uskratiti prava ljudima na osnovu toga koga oni vole, i zbog toga svuda moramo podržati prava LGBT zajednice", rekao je direktor misije USAID-a David Barth dodajući da u demokratskom društvu svi ljudi trebaju imati priliku da žive bez straha od diskriminacije samo zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Vrijeme je da se ove prepreke uklone iz Bosne i Hercegovine i da LGBT osobe zauzmu mjesto koje im pripada, otvoreno, kao pripadnici našeg zajedničkog društva, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: