BiH
25

Uloga branitelja ljudskih prava i budući izazovi za prava LGBT osoba u BiH

FENA
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja (IDAHO), Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini održala je sinoć u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u kampusu Univerziteta panel diskusiju o temi Uloga branitelja ljudskih prava i budući izazovi za prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini.

Na panelu su, između ostalih, sudjelovali šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary-Ann Hennessey, Jantine Van Bakel iz Ambasade Kraljevine Holandije, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH Alma Mašić, Amar Numanović iz Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra te aktivisti YIHR-a iz cijele BiH.

Svjesni problema s kojima se LGBT osobe u BiH susreću svakodnevno, aktivistice i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH nastavit će i danas s aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH podsjeća kako su ljudska prava univerzalna i da su institucije BiH obavezne svim građanima pružiti zaštitu bez pravljenja razlike u odnosu na njihov seksualni i spolni identitet, opredjeljenje ili orijentaciju.