Hotel Bosnia
0

Okrugli sto "Niste nevidljivi - pravosuđe i mediji u interesu javnosti"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće za štampu u BiH, u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH danas organizira okrugli sto "Niste nevidljivi - pravosuđe i mediji u interesu javnosti", u hotelu Bosnia.

Ovo je nastavak dijaloga predstavnika sudstva, tužilaštava, policije, urednika i novinara web portala o slobodi i odgovornosti online komunikacije i iznalaženju što efikasnijih načina za zaustavljanje i kažnjavanje govora mržnje.

Rezultati istraživanja objavljeni u publikaciji "Izvještaj u sjeni za Bosnu i Hercegovinu-Indikatori medijskih sloboda u zemljama članicama Vijeća Evrope" pokazuju da iako BiH ima gotovo idealan zakonski okvir za zaštitu slobode izražavanja i medijskog izvještavanja, primjena zakona nije adekvatno razvijena, niti je praksa sprovođenja zakona ujednačena.

Cilj je ponuditi moguća rješenja za prevazilaženje ovakvog stanja, te da se unaprijedi saradnja između pravosudnih institucija, policije, medija i Vijeća za štampu u BiH kako bi se zaustavio govor mržnje u online medijima i zaštitilo pravo građana na fer i tačno izvještavanje.

Izlagači na Okruglom stolu će biti Mladen Srdić, sudija Vrhovnog suda Federacije BiH, Helena Mandić, pomoćnica direktora za emitovanje, Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dr doc. Enes Osmančević, šef katedre za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.