Govor mržnje u medijima
0

FOTO / Osmančević: Jezik mržnje je samo promijenio oblik i nositelje

Piše: D. Brkić
Enes Osmančević (Foto: Klix.ba)
Enes Osmančević (Foto: Klix.ba)
Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija Cure u Tuzli su danas organizovali Doručak s novinarima na kojem je razgovarano o govoru mržnje u printanim i online medijima koji djeluju na prostorima Bosne i Hercegovine.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Isti organizatori su prethodno organizovali još dva doručka sa novinarima na kojima je razgovarano o ekologiji i žrtvama torture.

Uvodničar na današnjem Doručku sa novinarima bio je prof. dr. Enes Osmančević sa Univerziteta u Tuzli.

"Jezik mržnje je jedna od najznačajnijih karakteristika medija u zemljama na području bivše Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini jezik mržnje nije iščezao, on je evoluirao, promijenio je oblik i nositelje. Umjesto mržnje spram pripadnika drugih nacionalnosti i vjerske pripadnosti, karakterističnim za javnu komunikaciju devedesetih godina 20. stoljeća, sada je dominantna ideološka isključivost i netrpeljivost. Promoviraju je partijski lideri, a pronose njihove pristalice, nerijetko instruirani u partijskim propagandnim štabovima kako da šire mržnju u socijalnim mrežama", istakao je Osmančević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
On je podsjetio kako je Vijeće za štampu BiH pokrenulo inicijativu o regulaciji online medija, jer je internet trenutno potpuno neregulisana kategorija. Profesor Osmančević očekuje da se u rješavanje ovih problema uključe i državne institucije, a u prekidanju govora mržnje i huškanja očekuje saradnju i policijskih organa.

Inače, Doručak s novinarima je jedna od aktivnosti u okviru projekta X-Press II, čiji je cilj senzibilizacija medija za izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u našem društvu, kako bi, preko medija, utjecali na relevantne institucije.