BiH
0

Okončano izvođenje dokaza optužbe protiv Anela Ćeme za ubistvo policajca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Čitanjem iskaza jednog svjedoka i predočavanjem materijalnih dokaza danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu (KSS) okončano izvođenje dokaza optužbe protiv Anela Ćeme (1989.), optuženog za ubistvo policajca PU Novi Grad Muhidina Pivodića (35) tokom obavljanja službene dužnosti u sarajevskom naselju Reljevo u decembru 2012. godine.

Prema iskazu svjedoka Ajetulaha Krupalije, koji se nalazi na radu u Kazahstanu, optuženi je opisan kao osoba koja je voljela oružje te bila sklona različitim nepodopštinama.

Ovaj svjedok navodi da je optuženi Ćemo živio u njegovom komšiluku, da ga je viđao u ugostiteljskim objektima i kladionicama, te da mu je poznato da je posjedovao vozilo Renault 5.

Svjedok Krupalija u iskazu datom tokom istrage navodi, također, da je optuženom krajem novembra prošle godine prodao neispravnu automatsku pušku koja mu je ostala nakon očeve smrti, te da je to učinio, "jer nije želio da nakon odlaska u Kazahstan oružje ostane u kući u kojoj je živio njegov mlađi brat".

Čitanju iskaza svjedoka pristupilo se nakon razmatranja procesnih pitanja, a budući da su strane u postupku zastupale različita stanovišta - optužba, odnosno njen zastupnik, tužitelj Edin Muratbegović izjasnio se za čitanje iskaza iz istrage, a odbrana, odnosno braniteljica optuženog, advokatica Indira Karahodžić insistirala je na dostavi pismena svjedoku putem diplomatskog ili konzularnog predstavništva.

U vezi s tim, Sudsko vijeće je donijelo odluku da se iskaz spomenutog svjedoka čita, a s obzirom na njegovu nedostupnost, odnosno na neophodnost promptnog postupanja, jer se radi o tzv. "pritvorskom predmetu" (optuženi se nalazi u pritvoru).

Ostatak ročišta protekao je u predočavanju i ulaganju u sudski spis brojnih materijalnih dokaza - zapisnika, službenih zabilješki, nalaza vještaka, službenih zabilješki, sudskih naredbi..., kojima optužba raspolaže.

Prema tužbenim navodima, policija je 31. decembra prošle godine Ćemi, koji je pijan upravljao Renaultom 5, oduzela vozačku dozvolu i novčano je kažnjen.

Ćemo se nakon toga odvezao do naselja Reljevo, znajući da na tom mjestu policija osigurava pravoslavnu crkvu - Hram sv. Nikolaja te je, iz osvete pripadnicima MUPKS-a zbog oduzete vozačke dozvole, kroz otvoreni prozor auta iz "kalašnjikova" rafalno ispalio više hitaca u pravcu Pivodića, koji je na mjestu podlegao.

Ćemo se, istovremeno, tereti za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih sredstava.