BiH
0

Nastavljeno suđenje Anelu Ćemi za ubistvo policajca

FENA
Priovođenje Ćeme (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Priovođenje Ćeme (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predočavanjem nalaza i mišljenja tima sudskih vještaka medicinske struke, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Anelu Ćemi (1989.), optuženom za ubistvo policajca Policijske uprave (PU) Novi Grad Muhidina Pivodića (35) u sarajevskom naselju Reljevo, decembra 2012. godine.

Neuropsihijatar dr. Abdulah Kučukalić je uime tima sudskomedicinskih vještaka, angažiranih radi ocjene stepena uračunljivosti optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela, podsjetio da su nalaz i mišljenje temeljeni na detaljnom pregledu i neophodnim dijagnostičkim procedurama te anamnezi, odnosno analizi medicinske dokumentacije iz ranijeg perioda.

Pritom je posebna pažnja posvećena uvidu u medicinsku dokumentaciju i pretrage u vezi s teškom povredom mozga (kontuzija, oštećenje neurona i moždanog tkiva, epiduralni i subduralni hematom) iz januara 2004. godine, koju je optuženi Ćemo zadobio padom s kuće, te u vezi sa čime je podvrgnut operativnom zahvatu.

Zaključak tima vještaka je da je trauma mozga dovela do organskog postkontuzionog sindroma, što u značajnoj mjeri utječe na psihičko stanje optuženog, njegove kognitivne sposobnosti, te se na kliničkom planu manifestira putem simptoma niskog praga nadražljivosti, emocionalnom nestabilnošću, te sklonošću ka konzumiranju psihoaktivnih supstanci.

Prema nalazu i mišljenju tima vještaka, kod optuženog su konstatirani primarni poremećaj ličnosti, kao i granične intelektualne sposobnosti, uključujući impulsivno i agresivno reagiranje u određenim okolnostima.

U skladu s izvršenim pretragama, vještaci su mišljenja da je optuženi u inkriminirano vrijeme bio bitno smanjeno uračunljiv, te da je oštećenje mozga u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi s psihičkim stanjem optuženog.

Prema tužbenim navodima, policija je 31. decembra prošle godine Ćemi, koji je pijan upravljao "renaultom 5", oduzela vozačku dozvolu i novčano je kažnjen. Ćemo se nakon toga, navodno, odvezao do naselja Reljevo, znajući da na tom mjestu policija osigurava pravoslavnu crkvu - Hram sv. Nikolaja te je, iz osvete pripadnicima MUPKS-a zbog oduzete vozačke dozvole, kroz otvoreni prozor auta iz kalašnjikova rafalno ispalio više hitaca u pravcu Pivodića, koji je na mjestu podlegao.

Inače, i današnjem ročištu prisustvovao je veći broj policajaca, kolega ubijenog Muhidina Pivodića, a nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 1. april kada bi trebao biti ispitan vještak-grafolog na okolnost - da li je radni nalog u vezi sa službenim angažmanom potpisao ubijeni Pivodić.

Također, na narednom ročištu bi se odbrana optuženog trebala definitivno izjasniti u vezi s eventualnim saslušanjem optuženog u svojstvu svjedoka, čime dokazni postupak u ovom predmetu ulazi u završnu fazu.