BiH
1

Nastavak suđenja Anelu Ćemi za ubistvo Muhidina Pivodića

FENA
Priovođenje Ćeme (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Priovođenje Ćeme (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Očitovanjem Sudskog vijeća u vezi s dokaznim prijedlozima odbrane danas je Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Anelu Ćemi (1989.), optuženom za ubistvo policajca Policijske uprave (PU) Novi Grad Muhidina Pivodića (35) tokom obavljanja službene dužnosti u sarajevskom naselju Reljevo, decembra 2012. godine.

Naime, Sud je donio Rješenje kojim se odbijaju prijedlozi odbrane za dodatno biološko vještačenje, odnosno vještačenje tragova biološkog porijekla (krvi) u vozilu "škoda-fabia" u kojem se policajac Pivodić nalazio u trenutku kada je na njega, prema tužbenim navodima, pucano hicima iz automatske puške.

Istovremeno, odbijeni su dokazni prijedlozi odbrane za biološko, odnosno vještačenje barutnih čestica u vozilu Renault 5 koje je koristio optuženi Ćemo, kao i za vještačenje mobilnih telefona i SIM kartica koje su koristili ubijeni i optuženi, odnosno vještačenje tragova vatrenog oružja na spomenutim vozilima, a koji potiču od automatske puške (AP) oduzete od optuženog, te prijedlog za davanje pojašnjenja vještaka-balističara na temelju pronađenih zrna i odjeće oštećenog.

Spomenutim prijedlozima trebalo je, kako je obrazloženo, dokazati okolnosti/teze odbrane u vezi s neposrednim uzrokom smrti ubijenog, kao i u pogledu tragova vatrenog oružja, odnosno da li nastala oštećenja potiču isključivo od municije spomenute automatske puške, te u pogledu navodnih prijetnji upućenih ubijenom putem telefona.

Sud je, istovremeno, prihvatio dokazni prijedlog odbrane optuženog da se provede njegovo neuropsihijatrijsko vještačenje na okolnosti stepena i uopće uračunljivosti u inkriminirano vrijeme, a imajući u vidu česte glavobolje kod optuženog, što nije uzeto u obzir prilikom ranijeg vještačenja.

Prihvaćeni su, također, prijedlozi za pozivanje i ispitivanje komandira PU Novi Grad Mustafe Bešića na okolnosti komunikacije s ubijenim, a koji je ranije svjedočio na poziv Tužilaštva, te grafološko vještačenje radnog naloga koji je ubijeni potpisao, kao i prijedlog za ispitivanje optuženog u svojstvu svjedoka, a nakon predočavanja nalaza sudskog vještaka neuropsihijatra.

Nakon što je braniteljica optuženog, advokatica Indira Karahodžić kazala da raspolaže medicinskom dokumentacijom iz ranijeg perioda, a iz koje je vidljivo da je njen branjenik četiri puta operiran, Sud je naložio da dokaze o tome dostavi do 31. januara.

Prema tužbenim navodima, policija je 31. decembra prošle godine Ćemi, koji je pijan upravljao Renaultom 5, oduzela vozačku dozvolu i novčano je kažnjen. Ćemo se nakon toga, navodno, odvezao do naselja Reljevo, znajući da na tom mjestu policija osigurava pravoslavnu crkvu - Hram sv. Nikolaja te je, iz osvete pripadnicima MUP-a KS zbog oduzete vozačke dozvole, kroz otvoreni prozor auta iz kalašnjikova rafalno ispalio više hitaca u pravcu Pivodića, koji je na mjestu podlegao.

Inače, današnjem ročištu prisustvovao je veći broj policajaca, kolega ubijenog Muhidina Pivodića, a nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 20. februara.