BiH
0

Okončana sanacija dijela Ulice Hamdije Kreševljakovića

Klix.ba
Krajem protekle sedmice, tačnije u subotu, 22. juna 2013. godine, postavljanjem horizontalne signalizacije duž obnovljene saobraćajnice zvanično je okončana sanacija dijela Ulice Hamdije Kreševljakovića od zgrade Fakulteta političkih nauka do mosta Drvenija.

Općina Centar, kao finansijer projekta, je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila oko 300.000 KM.

Elaborat sanacije na dijelu pomenute ulice koji pripada području općine Centar, uradio je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Izvođač radova je komunalno preduzeće ''Rad'', dok je za nadzor bila zadužena firma ''Energoinvest'' d.d. Sarajevo.

Od 21. maja ove godine, otkako su započeli radovi, javna preduzeća Elektrodistribucija i BH Telecom su, nakon uklanjanja starog asfalta sa kolovoza i trotoara, uradila neophodne manje sanacije na njihovoj infrastrukturi. Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija je na tom dijelu ulice postavilo novu vodovodnu mrežu i oborinsku kanalizaciju za prikupljanje površinskih voda, što je također finansirala Općina Centar sa 150.256 KM.

Nakon toga su djelatnici preduzeća Rad izvršili nivelaciju postojećih šahtova i šibera za vodu te ugradili nove rešetke za odvod površinskih voda, kao i 380 metara novih betonskih ivičnjaka.

Na kraju radova su postavili 1.230 kvadratnih metara novog asfalta duž saobraćajnice i 1.020 kvadratnih metara po trotoarima. Dok su trajali radovi na snazi je bila odluka Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o izmjeni režima saobraćaja.