BiH
2

Završeno asfaltiranje dijela ulice Mrakuša

Klix.ba
Početkom ovog mjeseca okončani su radovi na asfaltiranju jednog dijela ulice Mrakuša. Općina Centar je finansirala ovaj projekt u iznosu od 52.141 KM.

U pitanju je dio saobraćajnice od raskrsnice sa Ulicom Cicin han do Mrakuša broj 1. Prvo je uklonjen stari oštećeni sloj asfalta, koji je bio u lošem stanju najviše zbog mnogobrojnih prokopa za postavljanje instalacija komunalne infrastrukture.

Na pojedinim dijelovima saobraćajnice je postavljen novi sloj tampona i urađena je zamjena oštećenih ivičnjaka. S ciljem poboljšanja odvodnje oborinskih voda, na ovom dijelu ulice Mrakuša, koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici Soukbunar, postavljena je nova slivnička rešetka te je urađena nivelacija odvodnih šahtova, slivničkih rešetki i šibera za vodu.

Također je postavljena nova zaštitna ograda dužine 15 metara te je urađena sanacija postojećih manjih betonskih zidova. Na kraju radova je postavljeno 520 metara kvadratnih novog asfalta. Za radove koji su počeli 19. juna ove godine bila je zadužena građevinska firma Grakop iz Kiseljaka dok je za nadzor zadužena firma Energoinvest d.d. Sarajevo.

Elaborat sanacije uradio je po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu,