BiH
0

Pri kraju radovi u Pehlivanuši

FENA
Do kraja ove sedmice bit će okončani radovi na sanaciji ulice Pehlivanuša (Mjesna zajednica Mejtaš-Bjelave) i to na dionici dugoj 410 metara koja se prostire od broja šest do raskrsnice sa ulicom Zaima Šarca.

Projekt finansira Općina Centar Sarajevo iznosom od 120.500 KM. Do okončanja radova na snazi je odluka Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o izmjeni režima saobraćaja kroz ovu ulicu, saopćeno je iz Općine Centar.

U dosadašnjem toku radova radnici su na spomenutoj dionici ulice Pehlivanuša uklonili stari sloj asfalta i oštećene podloge duž saobraćajnice i trotoara.

Nakon toga su postavili 357 metara novih betonskih ivičnjaka i ponovo presložili 550 metara postojećih neoštećenih kamenih ivičnjaka. Za nesmetan prilaz stambenim objektima kao i za neometanu komunikaciju za invalidna lica postavljani su i tzv. "položeni" ivičnjaci. Pošto uski dijelovi trotoara nisu mogli biti asfaltirani, tu je urađeno betoniranje dok će ostali, širi dijelovi biti asfaltirani.

Radnici su uradili nivelaciju 76 šibera za vodu, 19 šahtova i 18 rešetki te su, umjesto oštećenih, ugradili tri nove rešetke za prikupljanje oborinskih voda kao i jedan šiber za vodu. Na kraju radova će biti postavljeno 1.600 m2 novog asfalta duž saobraćajnice.

Spomenuti projekt se realizuje na osnovu ugovora o izvođenju radova na sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji ulica na području općine Centar, koji su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i Selim Babić, direktor komunalnog preduzeća Rad, koje izvodi radove.

Elaborat sanacije ulice Pehlivanuša sačinio je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, a za nadzor projekta zadužena je firma Energoinvest d.d. Sarajevo.