|

Okončan dokazni postupak odbrane Momira Pelemiša

Okončan dokazni postupak odbrane Momira Pelemiša
0
F
FENA
1.11.2010. u 17:42
0
komentara
0

dijeljenja
Okončan dokazni postupak odbrane Momira Pelemiša
Svjedočenjem sina prvooptuženog Momira Pelemiša koji se tereti za genocid u Srebrenici, u Sudu BiH završen je dokazni postupak odbrane optuženog Pelemiša.
On se, zajedno sa Slavkom Perićem, tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995.

Dajući iskaz na suđenju za genocid u Srebrenici, Davorin Pelemiš je kazao da je njegov otac u julu 1995. bio lošeg zdravstvenog stanja te da je više vremena provodio u kući i bolnici nego u komandi bataljona.

Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995.

Davorin Pelemiš se prisjetio 2. jula 1995. kada je njegovog oca nazvao Milan Stanojević rekavši mu da zna da je teško bolestan, ali da mora ići u bataljon da bude s vojnicima, jer će on za to vrijeme biti u Bratuncu.

"Otac je nerado tada otišao, jer mu je stvarno bilo loše. Nije mogao da se odupre Stanojeviću i ostao je sve do 20. jula. Kamo sreće da nije otišao", kazao je Pelemiš.

Milan Stanojević je bivši komandant Prvog bataljona Zvorničke brigade, koji je tokom postupka svjedočio u korist Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Pelemiš je od 9. do 21. jula 1995. bio vršilac dužnosti komandanta Prvog bataljona, što je tokom suđenja potvrdio i sam Milan Stanojević, kazavši da je on u tom periodu bio u Bratuncu.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Pelemiš je kazao da mu je otac demobiliziran u maju 1996. kada je i dobio posao u Općini Zvornik kao komunalni inspektor gdje je radio do hapšenja, 2008.

"U Opštini je radio i s Bošnjacima i sa Srbima i niko nije imao primjedbe na njegov rad", rekao je Pelemiš, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar, kada će odbrana drugooptuženog Slavka Perića iznijeti uvodnu riječ.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.