Optužen za genocid
0

Okončan dokazni postupak odbrane Momira Pelemiša

FENA
Svjedočenjem sina prvooptuženog Momira Pelemiša koji se tereti za genocid u Srebrenici, u Sudu BiH završen je dokazni postupak odbrane optuženog Pelemiša.

On se, zajedno sa Slavkom Perićem, tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995.

Dajući iskaz na suđenju za genocid u Srebrenici, Davorin Pelemiš je kazao da je njegov otac u julu 1995. bio lošeg zdravstvenog stanja te da je više vremena provodio u kući i bolnici nego u komandi bataljona.

Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u toj brigadi, Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima više stotina Srebreničana u Domu kulture u Pilici te na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995.

Davorin Pelemiš se prisjetio 2. jula 1995. kada je njegovog oca nazvao Milan Stanojević rekavši mu da zna da je teško bolestan, ali da mora ići u bataljon da bude s vojnicima, jer će on za to vrijeme biti u Bratuncu.

"Otac je nerado tada otišao, jer mu je stvarno bilo loše. Nije mogao da se odupre Stanojeviću i ostao je sve do 20. jula. Kamo sreće da nije otišao", kazao je Pelemiš.

Milan Stanojević je bivši komandant Prvog bataljona Zvorničke brigade, koji je tokom postupka svjedočio u korist Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Pelemiš je od 9. do 21. jula 1995. bio vršilac dužnosti komandanta Prvog bataljona, što je tokom suđenja potvrdio i sam Milan Stanojević, kazavši da je on u tom periodu bio u Bratuncu.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Pelemiš je kazao da mu je otac demobiliziran u maju 1996. kada je i dobio posao u Općini Zvornik kao komunalni inspektor gdje je radio do hapšenja, 2008.

"U Opštini je radio i s Bošnjacima i sa Srbima i niko nije imao primjedbe na njegov rad", rekao je Pelemiš, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar, kada će odbrana drugooptuženog Slavka Perića iznijeti uvodnu riječ.