BiH
59

Oko 140 planinara sutra ide na Jahorinu u potrazi za Vučkom

Piše: E. M.
Više od 120 planinara sutra će krenuti prema vrhu Jahorine, jednoj od najljepših bosanskohercegovačkih planina, koja je prije 31. godinu ugostila takmičare iz cijelog svijeta na Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva u sportskog turizma "Vedro" Zenica odlučilo je u sklopu obilježavanja 31. godišnjice od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu organizovati planinarski izlet na olimpijsku ljepoticu Jahorinu.

Prema riječima glasnogovornika Udruženja "Vedro" Afana Abazovića sutra će u planinarskom pohodu biti preko 120 planinara iz cijele Bosne i Hercegovine.

"U pohodu će učestvovati 111 planinara iz Zenice, Kaknja, Busovače i Visokog, a oko 30-tak planinara najavilo je da će nam se priključiti iz Sarajeva. Radi se o kružnoj turi od devet kilometara, nakon čega se penjemo na vrh Jahorine i vraćamo na početnu tačku. Ovim pohodom želimo svi obilježiti 31. godišnjicu od Zimskih olimpijskih igara i da se upoznamo sa jednom od najljepših planina na kojoj su bila olimpijska borilišta u alpskim disciplinama za žene. Naravno, naš cilj je još i da pokušamo naći duh Vučka na Johorini i vjerujem da ćemo u tome uspjeti", izjavio je Abazović.

Nakon završene ture bit će organizovano zajedničko druženje učesnika planinarskog pohoda na Jahorinu, a Abazović je istakao da Zenica nije zaboravila Zimske olimpijske igre i ono što se događalo u Sarajevu 1984. godine.

"Mnogi od učesnika našeg pohoda su ili bili male bebe ili uopće nisu bili rođeni kada su se odigravale Zimske olimpijske igre pa vjerujemo da će ovaj pohod biti prava edukacija za te generacije i vjerujem da je zbog toga posebno zanimljiv", zaključio je Abazović za Klix.ba.