{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljepota sarajevskih olimpijskih planina viđena okom planinara

F
28.2.2015. u 16:36
19
12
Ljepota sarajevskih olimpijskih planina viđena okom planinara
19
Olimpijske sarajevske planine nedavno je obišla grupa planinara u namjeri da njihovu ljepotu, putem fotografija i video zapisa, približi ljubiteljima prirode koji za to dosad nisu imali prilike posebno u zimskim uvjetima.
Braco Babić, Kemaludin Mutapčić i Zaim Bešović tom prilikom posjetili su sve četiri olimpijske planine (Trebević, Bjelašnicu, Jahorinu i Igman), a ture su trajale od po pet sati s pauzama za odmor.

Planinarski i turistički vodič Braco Babić napisao je na Facebook profilu da je nedavni uspon na najviši vrh Bjelašnice - Opservatorija (2.067 metara nadmorske visine) vodio kružnom turom pravcem Babin Do - Štini Do - Ština Lokva - vrh Opservatorija - Kolijevka - Babin Do.

U video zapisu koji je uradio Zaim Bešović, Babić s vrha Bjelašnice pojašnjava da se, kad je vedro vrijeme, s tog mjesta vidi većina planina u BiH i Crnoj Gori.

U daljini je Prenj s najvišim vrhom Zelena Glava (2.103 mnv), Velež (vrh Botin 1.969 m.n.v.), Visočica (vrh Džamija 1.967 m.n.v.), u dubini je Crvanj (vrh Zimomor 1.920 m.n.v.), Lelija - vrh Velika Lelija (2.032 m.n.v.), a lijevo od nje je greben Zelengore. Ravno se pogled pruža na Treskavicu i najviši vrh Pakliješ, Mala ćaba ili Đokin toranj (2.086 m.n.v.) ali i sve ostale njene najviše vrhove, kao i na Jahorinu, Vlašić i Vranicu. S Opservatorija (najvišeg vrha Bjelašnice) u daljini vide se i najviša bh. planina Maglić (2.386 m.n.v.), a lijevo od njega i Durmitor (vrh Bobotov kuk 2.523 m.n.v.) u Crnoj Gori.

Uspon te ekipe na najviši vrh Jahorine - Ogorjelica (1.916 m/nv) vodio je kružnom turom Rajska dolina - Banj Glava - Staro plandište - Debelo Brdo - Dugo Polje - vrh Ogorjelica - Šator - Rajska dolina.

Kružna tura Igmanom vodila je pravcem Mrazište - Hrasnički stan - Malo Polje - Veliko Polje.

Uspon na najviši vrh Trebevića - Sofe (1.629 m.n.v.) vodio je kružnom turom Brus - Dobra Voda - vrh Sofe - zapadni greben - Dobra Voda - Brus.

Na sarajevskim olimpijskim planinama Trebević, Bjelašnica, Jahorina i Igman održana su sportska takmičenja u okviru XIV Zimskih olimpijskih igara "Sarajevo 84", koje su trajale od 8. do 19. februara 1984. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: