{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljepota sarajevskih olimpijskih planina viđena okom planinara

F
FENA
28.2.2015. u 16:36
19
12
Ljepota sarajevskih olimpijskih planina viđena okom planinara
19
Olimpijske sarajevske planine nedavno je obišla grupa planinara u namjeri da njihovu ljepotu, putem fotografija i video zapisa, približi ljubiteljima prirode koji za to dosad nisu imali prilike posebno u zimskim uvjetima.
Braco Babić, Kemaludin Mutapčić i Zaim Bešović tom prilikom posjetili su sve četiri olimpijske planine (Trebević, Bjelašnicu, Jahorinu i Igman), a ture su trajale od po pet sati s pauzama za odmor.

Planinarski i turistički vodič Braco Babić napisao je na Facebook profilu da je nedavni uspon na najviši vrh Bjelašnice - Opservatorija (2.067 metara nadmorske visine) vodio kružnom turom pravcem Babin Do - Štini Do - Ština Lokva - vrh Opservatorija - Kolijevka - Babin Do.

U video zapisu koji je uradio Zaim Bešović, Babić s vrha Bjelašnice pojašnjava da se, kad je vedro vrijeme, s tog mjesta vidi većina planina u BiH i Crnoj Gori.

U daljini je Prenj s najvišim vrhom Zelena Glava (2.103 mnv), Velež (vrh Botin 1.969 m.n.v.), Visočica (vrh Džamija 1.967 m.n.v.), u dubini je Crvanj (vrh Zimomor 1.920 m.n.v.), Lelija - vrh Velika Lelija (2.032 m.n.v.), a lijevo od nje je greben Zelengore. Ravno se pogled pruža na Treskavicu i najviši vrh Pakliješ, Mala ćaba ili Đokin toranj (2.086 m.n.v.) ali i sve ostale njene najviše vrhove, kao i na Jahorinu, Vlašić i Vranicu. S Opservatorija (najvišeg vrha Bjelašnice) u daljini vide se i najviša bh. planina Maglić (2.386 m.n.v.), a lijevo od njega i Durmitor (vrh Bobotov kuk 2.523 m.n.v.) u Crnoj Gori.

Uspon te ekipe na najviši vrh Jahorine - Ogorjelica (1.916 m/nv) vodio je kružnom turom Rajska dolina - Banj Glava - Staro plandište - Debelo Brdo - Dugo Polje - vrh Ogorjelica - Šator - Rajska dolina.

Kružna tura Igmanom vodila je pravcem Mrazište - Hrasnički stan - Malo Polje - Veliko Polje.

Uspon na najviši vrh Trebevića - Sofe (1.629 m.n.v.) vodio je kružnom turom Brus - Dobra Voda - vrh Sofe - zapadni greben - Dobra Voda - Brus.

Na sarajevskim olimpijskim planinama Trebević, Bjelašnica, Jahorina i Igman održana su sportska takmičenja u okviru XIV Zimskih olimpijskih igara "Sarajevo 84", koje su trajale od 8. do 19. februara 1984. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: