Reforma javne uprave
0
Ojačati sistem kreiranja politika
Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Iz godine u godinu.
Skolstvo treba non-stop kontrolirati i preusmjeravati da bi se popunile struke u manjku. Ne mozemo svi biti pravnici ili menadzeri. A ne samo pustiti da djaci imaju samo izbora u skolstvu sto su i ranije generacije imale. Treba kombinovati i proucavati slobodna radna mjesta i u kojoj struci ih je najvise.
Isto tako, nasi ljudi uvijek kopiraju od drugog. Jedan pocne raditi kao zidar, onda svi ovi drugi hoce isto biti zidari. Kao i kamiondzije itd. Konkurencija je dobra ali u konkurenciji ne treba pretjerivati. Treba razviti razlicite grane a ne stavljati sva jaja u isti kos, pa kad se razbije taj kos odose i sva jaja.
Dok pravna drzava ne pocne funkcionirati, i dok se normalan covjek ne bude osjeco zasticen, bez obzira koje nacionalnosti bio. I dok se kriminalci ne budu mogli sakrivati iza nacionalnih paravana. Isto tako u BiH treba dobro skratiti troskove administracija. Pa pogledajte samo koliko nivoa vlasti i politicara foteljasa ima. A to neko treba da plati. Izracunajte koliko foteljasa na prema koliko stanovnistva i koji je razmjer. To su sve paraziti, koji ne mogu stvoriti i zaraditi na normalan nacin. Pa neko treba financirati tu ogromnu administraciju. Drzavu treba posmatrati kao i svaku drugu firmu. I kako od te firme da se napravi profitabilna firma. De urazumite se svi vec jednom.
Zamislite sad ste neki stranac i da imate zalihe kapitala. Zapadne vam za oko BiH, posto ste negdje naculi da je jeftinija radna snaga u odnosu na EU. Pa sad odete u BiH i hocete da investirate. Da otvorite neku manju firmu od recimo 50-ak radnika. I krenete prvo da se raspitate oko registracije, troskova, poreza itd. Jos ste vi navikli da zivite u BiH i korupciji i ljubomori. A zamislite stranca, koji zna da ovih problema nema ili ima u znatno manjoj mjeri u Kini, Brazilu, Rumuniji, Bugarskoj itd. Zamislite samo koje sanse propustate svaki dan. A 50 zaposlenih radnika je 50 odhranjenih i zasticenih familija, nek u prosjeku familija ima dvoje djece, to ti je 200 osoba. Tih 200 osoba trose ove zaradjene pare kod drugih, tako da i ovi drugi imaju koristi i zarade od toga. A ovo je samo jedan primjer jedne manje firme.