Nakon Izetbegovićevog istupa
0

OHR pozdravlja korake ka pomirenju

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
OHR i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravlja korak ka pomirenju izražen u nedavnim vizionarskim izjavama u vezi s nevinim žrtvama, koje je novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao za srbijansku televiziju B-92.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, izjave koje ohrabruju dijalog radi pomirenja i rješavanja problema predstavljaju dobrodošlu i značajnu promjenu u političkom životu Bosne i Hercegovine.

OHR i Ured specijalnog predstavnika EU očekuju da će politički lideri poslije ove izjave iskoristiti priliku da naprave korak naprijed kojim će BiH učiniti drugačijom zemljom.

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici od Srbije te napori koje su učinili predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pokazuju da se regija mijenja i da je njena budućnost unutar Evropske unije, koja je poslije Drugog svjetskog rata osnovana na pomirenju, dijalogu, toleranciji i zdravom kompromisu.

Pomirenje i pojačana saradnja su neophodni preduvjeti da bi se ovakva budućnost što prije realizirala.

Lideri BiH mogu i trebaju iskoristiti ovu pozitivnu atmosferu koja je stvorena izgledima za članstvo u EU te pretvoriti izbore u novi početak za Bosnu i Hercegovinu.

"Pomirenje počinje saosjećanjem, osnovnim priznavanjem naše zajedničke ljudskosti, gdje su politička razmatranja manje važna. Istovremeno, pomirenje može biti osnova za politički dijalog koji je potreban da bi se poboljšao život za građane u BiH i cijeloj regiji", kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.