|

"Napredak Srbije je dobar primjer"

"Napredak Srbije je dobar primjer"
0
S
Sarajevo-x.com
7.12.2010. u 17:26
6
komentara
0

dijeljenja
"Napredak Srbije je dobar primjer"
Srbija može igrati važnu ulogu u napretku ove regije prema evro-atlantskim integracijama, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanaka sa političkim i vjerskim liderima u Beogradu.
"Izbori u Bosni i Hercegovini pružaju novu priliku cijeloj regiji", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU tokom sastanka sa predsjednikom Borisom Tadićem.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da Bosna i Hercegovina sada može iskoristiti prednosti poboljšane atmosfere u regiji i sustići svoje susjede.

"Napredak koji je postigla Srbija je dobar primjer", rekao je i apelirao na Srbiju da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom "i podijeli to pozitivno iskustvo sa svojim susjedom".

Osim razgovora sa predsjednikom Tadićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastao se i sa ministrom nadležnim za evropske integracije Božidarom Đelićem te predsjedavajućim Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministrom Rasimom Ljajićem, navodi se u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

U razgovorima sa predsjednikom Tadićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da su konstruktivna uloga Srbije u regionu tokom 2010. godine, Deklaracija o Srebrenici koju je Skupština Srbije donijela u martu, te predsjednikovo prisustvo na srebreničkoj komemoraciji u julu, zajedno sa nizom pozitivnih diplomatskih inicijativa, stvorili platformu na kojoj se mogu izgraditi puno bolji bilateralni odnosi.

Apelirao je na Vladu Srbije, kao i na predsjednika Tadića, da još više unaprijede taj proces tako što će dalje ojačati odnose sa Vijećem ministara BiH i Predsjedništvom BiH.

Tokom sastanka sa patrijarhom Irinejom i članovima Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da ova Crkva može imati pozitivnu ulogu u gradnji pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Inzko je rekao da vjerski poglavari moraju "demonstrirati prvenstvo ljubavi – jer bez toga cjelokupni poduhvat obnove i pomirenja ne može uspjeti".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izjavio je da će povrat zgrade Bogoslovije u centru Sarajeva biti "značajan korak u ponovnom uspostavljanju duhovnog simbola vjerske tradicije koja je integralni dio zajedničkog života u Bosni i Hercegovini, te platforma za doživljavanje vjere i jačanje pomirenja", saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...