Samit "Friends of Europe"
0

Klima u BiH je bolja nego prije izbora

SRNA
Na konferenciji u Briselu o zapadnom Balkanu i EU kao jedan od problema pomenuta je funkcionalnost BiH kao države, što je preduslov njenog daljeg napredovanja u evropskim integracijama, ali svi učesnici su naglasili da je u zemlji bolja klima nego prije izbora, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Na pitanje Srne kako se EU odnosi prema sporom procesu formiranja vlasti u BiH, jedan visoki direktor u Evropskoj komisiji rekao je da ne mogu previše da insistiraju, jer je Belgija još duži period bez vlade.

"Kako da prigovaramo BiH kad ni sami nismo za primjer. Moja jedina poruka jeste - napravite to za svoje dobro, a ne zato jer smo mi nešto rekli", istakao je ovaj izvor u pauzi između sesija konferencije pod naslovom "Pobijediti balkanski bluz", koju je organizovao institut "Prijatelji Evrope". 

 Izvjestilac  Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack pozvala je na striktno poštovanje uslova pod kojim su ukinute vize za putovanja u šengenske zemlje, a koje treba da stupi na snagu 15. decembra.

"Molim vas poštujte te uslove, jer ako ih ne budete poštovali negativno  reagovanje  u zemljama EU prema proširenju na zapadni Balkan biće pojačano", rekla je ona, obraćajući se vlastima u Albaniji i BiH.

U prvoj sesiji konferencije prvi briselski nastup imao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži ustavne promjene u BiH da bi se "stvorila funkcionalna država". 

Prema njegovim riječima, BiH će biti samostalna kad bude uspostavljen takav mehanizam, a ''prije toga ne bi trebalo ukidati OHR, jer bi moglo da dođe do haosa''.
On je pozvao da se ''osude dezintegracijski procesi, a podrže integracijski". "Spominju se i novi entiteti i cijepanja. To bi tebalo osuditi'', rekao je Izetbegović, koji smatra da bi svi u regionu trebalo da slijede put pomirenja koji su počeli predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Srbije Boris Tadić.