{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Status quo u BiH znači kretanje unazad"

F
7.3.2011. u 12:18
0
39
"Status quo u BiH znači kretanje unazad"
0
"Status quo u BiH znači kretanje unazad"
Samuel Žbogar
Ministri vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar i Bugarske Nikolaj Mladenov izjavili su danas u Sarajevu da će u razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH i liderima političkih stranaka prenijeti poruku da je Evropska unija zainteresovana za BiH, ali da od BiH treba da dođe signal da je EU u strateškom interesu BiH i da su politički lideri spremni da to i dokažu svojim postupcima.
Zajedno sa Žbogarom i Mladenovom u Sarajevo je trebalo da doputuje i austrijski šef diplomatije Michael Spindelegger, ali je njegov dolazak otkazan zbog bolesti.

Govoreći u pauzi konferencije "Parlamenta za Evropu" posvećenog reformi javne uprave, Žbogar je naglasio da je EU zainteresovana za BiH, da u EU ima interesa za približavanje BiH i da sama EU evaluira svoju pomoć BiH i da se ide u proces jačanja njenog prisustva kako bi se ubrzao evropski put BiH.

"Međutim, nije dobro što BiH stoji na mjestu. Status quo znači kretanje unazad, a region ide dalje. Nemamo više vremena. Trebamo početi raditi", istakao je Žbogar.

Pritom je naglasio da je potrebno da domaći političari usvoje neki plan za budućnost BiH u Evropskoj uniji.

Bugarski ministar vanjskih poslova Mladenov je kazao da zajednička posjeta ministara Bugarske, Slovenije i Austrije pokazuje njihovu podršku BiH i da kao njeni susjedi imaju direktan interes za njen napredak.

Ove tri zemlje žele vidjeti čitav zapadni Balkan integrisan u EU, ali postoji zabrinutost da će zbog događaja u drugim dijelovima svijeta region izgubiti prioritet, upozorio je on.

Mladenov je ocijenio da ljudi u BiH moraju imati zajedničku viziju. To ne znači centralizovanu državu, nego funkcionalne institucije koje će omogućiti da zemlja bude sposobna za napredak ka EU.

Odgovarajući na pitanje o razgovorima s predstavnicima političkih stranaka, budući da vlast nije formirana ni pet mjeseci nakon izbora, Žbogar je kazao da će razgovarati sa strankama koje imaju odgovornost i mandat građana da formiraju vlast.

"Krajnje je vrijeme. Vrijeme ne radi za BiH. Svaki dan BiH gubi priliku za ubrzanje reformi potrebnih za priključenje EU i hvatanje priključka sa susjedima", rekao je slovenski šef diplomatije Samuel Žbogar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: