Samuel Žbogar
0

"Status quo u BiH znači kretanje unazad"

FENA
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar
Ministri vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar i Bugarske Nikolaj Mladenov izjavili su danas u Sarajevu da će u razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH i liderima političkih stranaka prenijeti poruku da je Evropska unija zainteresovana za BiH, ali da od BiH treba da dođe signal da je EU u strateškom interesu BiH i da su politički lideri spremni da to i dokažu svojim postupcima.

Zajedno sa Žbogarom i Mladenovom u Sarajevo je trebalo da doputuje i austrijski šef diplomatije Michael Spindelegger, ali je njegov dolazak otkazan zbog bolesti.

Govoreći u pauzi konferencije "Parlamenta za Evropu" posvećenog reformi javne uprave, Žbogar je naglasio da je EU zainteresovana za BiH, da u EU ima interesa za približavanje BiH i da sama EU evaluira svoju pomoć BiH i da se ide u proces jačanja njenog prisustva kako bi se ubrzao evropski put BiH.

"Međutim, nije dobro što BiH stoji na mjestu. Status quo znači kretanje unazad, a region ide dalje. Nemamo više vremena. Trebamo početi raditi", istakao je Žbogar.

Pritom je naglasio da je potrebno da domaći političari usvoje neki plan za budućnost BiH u Evropskoj uniji.

Bugarski ministar vanjskih poslova Mladenov je kazao da zajednička posjeta ministara Bugarske, Slovenije i Austrije pokazuje njihovu podršku BiH i da kao njeni susjedi imaju direktan interes za njen napredak.

Ove tri zemlje žele vidjeti čitav zapadni Balkan integrisan u EU, ali postoji zabrinutost da će zbog događaja u drugim dijelovima svijeta region izgubiti prioritet, upozorio je on.

Mladenov je ocijenio da ljudi u BiH moraju imati zajedničku viziju. To ne znači centralizovanu državu, nego funkcionalne institucije koje će omogućiti da zemlja bude sposobna za napredak ka EU.

Odgovarajući na pitanje o razgovorima s predstavnicima političkih stranaka, budući da vlast nije formirana ni pet mjeseci nakon izbora, Žbogar je kazao da će razgovarati sa strankama koje imaju odgovornost i mandat građana da formiraju vlast.

"Krajnje je vrijeme. Vrijeme ne radi za BiH. Svaki dan BiH gubi priliku za ubrzanje reformi potrebnih za priključenje EU i hvatanje priključka sa susjedima", rekao je slovenski šef diplomatije Samuel Žbogar.