Ministri Austrije, Bugarske i Slovenije
0

"BiH ne smije gubiti vrijeme, mora se odmah formirati vlast"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šefovi diplomatija Slovenije Samuel Žbogar, Austrije Michael Spindelegger i Bugarske Nikolaj Mladenov poručili su da je u BiH bez odlaganja potrebno formirati vlast sa jedinstvenom vizijom o evropskoj budućnosti.

"Nastojanja političkih vođa u BiH moraju biti usmjerena prema realizaciji ciljeva povezanih sa približavanjem EU, a koja će biti od koristi njenim građanima. Dakle, ka privredi, zapošljavanju, pravnoj državi, školovanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveli su Žbogar, Spindelegger i Mladenov u autorskom tekstu "Vrijeme da BiH krene dalje", objavljenom u "Nezavisnim novinama".

Trojica  diplomata ističu da su za uspješno uključenje BiH u EU ključni faktori "regulisanje lokalnog vlasništva i odgovornosti u donošenju odluka" i da nema nikakve sumnje da je Unija predana kako BiH, kao cjelovitoj i nezavisnoj državi, tako i pojedinačnim etničkim grupama i građanima.

Oni ističu da će EU i dalje nastojati da ispoštuje svoj dio dogovora time što će ojačati svoju ulogu i povećati prisustvo u BiH, a da će daljim prisustvom jedinica EUFOR-a i EUPM-a nastaviti sa ulaganjem u bezbjednost i stabilnost BiH.

"Čvrsto smo uvjereni i zajedno nastojimo da BiH jednog dana postane članica EU. To je poruka koju želimo prenijeti zajedničkom posjetom Sarajevu u ponedjeljak", naglašavaju ministri inostranih poslova Slovenije, Austrije i Bugarske i dodaju da BiH ne smije gubiti vrijeme, već mora ispuniti obaveze koje su joj zadate Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Žbogar, Spindelegger i Mladenov napominju da BiH među prioritetne zadatke mora uvrstiti i popis stanovništva i domaćinstava, te naglašavaju kako su neophodne i privredne reforme, koje će BiH izbaviti iz recesije i poboljšati kvalitet života njenih građana. 

Ukazavši da su finansijski instrumenti EU, kao što je to pretpristupna pomoć (IPA), dobra prilika za dalje jačanje prekogranične saradnje radi povećanja teritorijalne povezanosti susjednih regija, ministri podsjećaju da je EU najznačajniji trgovinski partner BiH. Sudeći po iskustvima dosadašnjih proširenja, navode, privredna saradnja i direktna ulaganja iz inostranstva znatno će biti povećana približavanjem BiH članstvu u EU. 
Ministri inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar, Austrije  Michael Spindelegger i Bugarske Nikolaj Mladenov doputovaće u ponedjeljak, 7. marta, u Sarajevo, gdje bi trebalo da razgovaraju sa članovima Predsjedništva BiH i drugim visokim zvaničnicima.