Nebojša Radmanović o OHR-u
6

"OHR nam smeta na putu ka EU i želim im sretan put na odlasku"

Piše: J. H.
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon održane 20. redovne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se između ostalih tačaka raspravljalo i Informaciji o procjeni implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji koju je Vijeće ministara usvojilo. Povodom te informacije, Predsjedništvo je razgovaralo za ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Radmanović je na press konferenciji govorio i o sovjoj najdražoj temi a to je odlazak ili ostanak OHR.

Kako je kazao srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, sve institucije trebaju dati svoj doprinos u prevazilaženju onoga što se može desiti našoj zemlji nakon što Hrvatska postane punopravna članica Evropske unije.

"Trebamo obratiti pažnju i na one stvari u kojima imamo prednosti. MIslimo da je dobro da Vijeće ministara radi na ažuriranju ranije usvojenog plana i hoćemo da damo svoj doprinos tome, bilo u kontaktima sa predsjednikom Hrvatske ili drugim organima, ili u kontkatima sa Vijećem ministara BiH", kazao je Radmanović ne precizirajući koje su to stvari u kojima je BiH u prednosti kada je riječ u ulasku Hrvatske u EU.

Radmanović je potvrdio kako će naša zemlja predsjedavati sastankom šefova delegacija zemalja članica A5, na koji će biti pozvana i američka državna tajnica Hillary Clinton. Ove godine BiH će biti domaćin 10. Samita UNESCO-a na kojem će se sastati 11 predsjednika država Jugoistočne Evrope, koji će se održati u Mostaru 2. i 3. juna ove godine.

Radmanović nije propustio priliku govoriti o ostanku OHR što je, kako kaže, njegova najdraža tema.

"Ja pripadanm onima koji se uvijek bore za slobodu. Mislim da građani BiH, bez obzira na to kako se zovu, nisu slobodni dok ovdje postoji visoki predstavnik. Mislim da su davno trebali otići, ali očito neće da odu iz BiH. Njima se ovdje sviđa, bilo da rade nešto ili ne rade, da osjećaju moć ili ne. Nadam se lično da se to ipak privodi kraju. Smetaju nam na putu ka Evropskoj uniji, a građani ove zemlje jesu Evropljani i hoće da budu članovi EU. Dakle, trebaju otići. Mislim da u ukupnim odnosima smeta takva jedna kancelarija", kazao je Radmanović te dodao da im želi sretan put a o ocjenama kako su radili u prethodnim godinama govorit će drugi.