{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Predsjedništva BiH

F
30.5.2012. u 15:29
0
0
Održana sjednica Predsjedništva BiH
0
Održana sjednica Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv)
Prijedsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici u Sarajevu poziv Evropske komisije (EC) upućen njegovim članovima za učešće na sastanku - dijalogu na visokom nivou o procesu pristupanja BiH EU u Briselu 27. juna, te odlučilo da bh. kolektivnog šefa države na tom skupu predstavlja predsjedavajući Bakir Izetbegović.
Radi se o sastanku kojem će osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prisustvovati i lideri šest političkih partija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri.

Istovremeno, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv da njegov predsjedavajući posjeti Azerbejdžan u jesen ove godine te uputilo poziv emiru Kuvajta da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je na pres-konferenciji nakon sjednice saopćio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, navodeći da je na dnevnom redu bila i Informacija Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) o tome da nije završen posao oko upućivanja određenog broja pripadnika Vojne policije OSBiH u Mirovnu misiju u Afganistan (ISAF) o čemu se Predsjedništvo ranije pozitivno izjasnilo.

Naime, da bi se Zaključak Predsjedništva o upućivanju vojnih policajaca ispoštovao bilo je potrebno da Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana sačini studiju opravdanosti, a što, u međuvremenu, nije učinjeno, budući da su izostale odgovarajuće informacije od partnera u ovom procesu.

"Iskoristili smo priliku da obavimo raspravu na Predsjedništvu o učešću vojnika iz BiH u Misiji ISAF", kazao je Radmanović, navodeći da je Predsjedništvo od MOBiH-a zatražilo da sačini potpunu informaciju o tome, s posebnim osvrtom na troškove takvog angažmana, te da je dostavi u roku od 10 dana.

Predsjedništvo BiH razmatralo je veći broj međunarodnih sporazuma i ugovora te donijelo odluku o ratifikaciji 20 takvih dokumenata.

Među ostalim, razmatrano je pitanje učešća BiH u određenom broju regionalnih organizacija, odnosno kadrovska rješenja iz tog domena.

U vezi s tim, Predsjedništvo BiH nije se opredijelilo u vezi s kandidatom kojeg će podržati prilikom izbora novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju, a o čemu će se raspravljati naredni mjesec na sastanku u Beogradu.

Za tu funkciju "u opticaju" su četiri kandidata. Uz dosadašnjeg generalnog sekretara Hidu Biščevića koga ponovno predlaže Hrvatska, prijedloge za tu funkciju uputili su Slovenija (Mitja Mocnik), Turska (Boskur Aran) i Srbija (Goran Svilanović).

Kada je u pitanju izbor novog direktora Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) Predsjedništvo je podržalo prijedlog da za tu funkciju kandidira Branimira Mandića, djelatnika MVP-a BiH.

Usljed isteka mandata, Predsjedništvo je razriješilo ambasadore BiH u Turskoj i Vijeću Evrope i imenovalo dva nova ambasadora, te dalo agremane za nerezidentne ambasadore Irske, Estonije i Filipina u BiH. Predsjedništvo je potvrdilo i generalnog konzula Srbije u Mostaru.

Odgovarajući na upit u vezi sa sastankom u Briselu, a s obzirom na to da još nije provedena ni presuda u predmetu "Sejdić/Finci", Radmanović je kazao da u BiH ne postoji jedinstven stav o primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da maksimalistički zahtjevi u tom pogledu "ometaju" iznalaženje rješenja kada je u pitanju provedba spomenute presude.

Radmanović je mišljenja da sastanak u Briselu treba iskoristiti za stvaranje uvjeta za napredak prema Evropskoj uniji.

Na upit o tome da li je bilo govora o eventualnom povlačenju kadrova SDA iz vlasti, Radmanović je kazao da to pitanje nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali je iz ugla stranačke pripadnosti (SNSD) kazao da sitauciju u tom pogledu "treba što prije probati smiriti", bez prejudiciranja mogućih rješenja i uz ocjenu da trenutno stanje nikome ne koristi.

"Problem je, ipak, u FBiH i to je odnos između federalnih partnera koji je eskalirao i na nivou BiH", kazao je Radmanović, uz opasku "da je sigurno da će se i političke partije iz RS-a pitati kako će se to rješavati, ali da čekaju da iz FBiH kažu kako izaći iz toga".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: