BiH
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv)
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv)
Prijedsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici u Sarajevu poziv Evropske komisije (EC) upućen njegovim članovima za učešće na sastanku - dijalogu na visokom nivou o procesu pristupanja BiH EU u Briselu 27. juna, te odlučilo da bh. kolektivnog šefa države na tom skupu predstavlja predsjedavajući Bakir Izetbegović.

Radi se o sastanku kojem će osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prisustvovati i lideri šest političkih partija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri.

Istovremeno, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv da njegov predsjedavajući posjeti Azerbejdžan u jesen ove godine te uputilo poziv emiru Kuvajta da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je na pres-konferenciji nakon sjednice saopćio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, navodeći da je na dnevnom redu bila i Informacija Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) o tome da nije završen posao oko upućivanja određenog broja pripadnika Vojne policije OSBiH u Mirovnu misiju u Afganistan (ISAF) o čemu se Predsjedništvo ranije pozitivno izjasnilo.

Naime, da bi se Zaključak Predsjedništva o upućivanju vojnih policajaca ispoštovao bilo je potrebno da Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana sačini studiju opravdanosti, a što, u međuvremenu, nije učinjeno, budući da su izostale odgovarajuće informacije od partnera u ovom procesu.

"Iskoristili smo priliku da obavimo raspravu na Predsjedništvu o učešću vojnika iz BiH u Misiji ISAF", kazao je Radmanović, navodeći da je Predsjedništvo od MOBiH-a zatražilo da sačini potpunu informaciju o tome, s posebnim osvrtom na troškove takvog angažmana, te da je dostavi u roku od 10 dana.

Predsjedništvo BiH razmatralo je veći broj međunarodnih sporazuma i ugovora te donijelo odluku o ratifikaciji 20 takvih dokumenata.

Među ostalim, razmatrano je pitanje učešća BiH u određenom broju regionalnih organizacija, odnosno kadrovska rješenja iz tog domena.

U vezi s tim, Predsjedništvo BiH nije se opredijelilo u vezi s kandidatom kojeg će podržati prilikom izbora novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju, a o čemu će se raspravljati naredni mjesec na sastanku u Beogradu.

Za tu funkciju "u opticaju" su četiri kandidata. Uz dosadašnjeg generalnog sekretara Hidu Biščevića koga ponovno predlaže Hrvatska, prijedloge za tu funkciju uputili su Slovenija (Mitja Mocnik), Turska (Boskur Aran) i Srbija (Goran Svilanović).

Kada je u pitanju izbor novog direktora Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) Predsjedništvo je podržalo prijedlog da za tu funkciju kandidira Branimira Mandića, djelatnika MVP-a BiH.

Usljed isteka mandata, Predsjedništvo je razriješilo ambasadore BiH u Turskoj i Vijeću Evrope i imenovalo dva nova ambasadora, te dalo agremane za nerezidentne ambasadore Irske, Estonije i Filipina u BiH. Predsjedništvo je potvrdilo i generalnog konzula Srbije u Mostaru.

Odgovarajući na upit u vezi sa sastankom u Briselu, a s obzirom na to da još nije provedena ni presuda u predmetu "Sejdić/Finci", Radmanović je kazao da u BiH ne postoji jedinstven stav o primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da maksimalistički zahtjevi u tom pogledu "ometaju" iznalaženje rješenja kada je u pitanju provedba spomenute presude.

Radmanović je mišljenja da sastanak u Briselu treba iskoristiti za stvaranje uvjeta za napredak prema Evropskoj uniji.

Na upit o tome da li je bilo govora o eventualnom povlačenju kadrova SDA iz vlasti, Radmanović je kazao da to pitanje nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali je iz ugla stranačke pripadnosti (SNSD) kazao da sitauciju u tom pogledu "treba što prije probati smiriti", bez prejudiciranja mogućih rješenja i uz ocjenu da trenutno stanje nikome ne koristi.

"Problem je, ipak, u FBiH i to je odnos između federalnih partnera koji je eskalirao i na nivou BiH", kazao je Radmanović, uz opasku "da je sigurno da će se i političke partije iz RS-a pitati kako će se to rješavati, ali da čekaju da iz FBiH kažu kako izaći iz toga".