"OHR mora presjeći priču o referendumu u RS-u"

F
FENA
28.1.2010. u 14:51
0
22
"OHR mora presjeći priču o referendumu u RS-u"
0
"OHR mora  presjeći priču o referendumu u RS-u" Ramiz Salkić
Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić izjavio je danas da očekuje da konačno Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) "presiječe" priču o refendumu u RS-u kojom se ruši država BiH.
On je potvrdio da poslanici te stranke nisu ni na današnjem Kolegiju entitetskog parlamenta podržali odluku da se Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijatovi, koji je pripremila entitetska vlada, razmatra na posebnoj sjednici Skupštine 9. februara.

„Smatramo da je to antidejtonsko djelovanje i bojim se da ono otvara jednu novu priču u BiH, jer premijer RS-a Milorad Dodik nekada kaže da je spreman na avanture, a nekada da nije. On je izjavljivao i da se ovim priprema pravni teren za ono što je neminovno prije ili kasnije - da se RS izjasni o svom statusu. To su opasne izjave i priče koje u nama bude jednu vrstu i straha“, rekao je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Na tvrdnju ministra uprave i lokalne samouprave RS-a Zorana Lipovca, da je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijatovi čisto tehničke prirode i da njime nije definirano ni referendumsko pitanje, niti odluka o raspisivanju referenduma, zbog čega ni ne očekuje veto od Kluba Bošnjaka, Salkić kaže da to ne može imati utemeljenje u normalnoj političkoj praksi.

„Nije Lipovac taj koji može odlučiti da li zakon ugrožava bošnjački vitalni nacionalni interes niti hrvatski, ali praksa je i da u RS-u neki kažu ni da Ustavni sud RS-a neće imati primjedbe na taj zakon. To znači da, vjerovatno, kontroliraju i Ustavni sud RS-a i na bazi toga prave zakone i procjene“, kazao je šef Kluba SDA u Narodnoj skupštini.

Ističući da će Vladin zakon o referendumu vjerovatno biti usvojen u Skupštini RS-a i mimo volje Bošnjaka, on izražava nadu da će u narednim procedurama reagirati određene entitetske institucije.

Također, očekuje i da će OHR, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, odlučnije i jasnije uzeti u razmatranje ovo pitanje.

„Očekujemo da OHR konačno presiječe ovu priču koja se zove rušenje države BiH“, poručio je Salkić.

Poručio je i da Ustav BiH i Dejtonski sporazum ni u jednom svom dijelu ne govore o referendumu.

„Ovo što se u RS-u sada radi na svojevrsnoj izmjeni Zakona o referendumu, koji su 1993. usvojili oni koji danas leže u Haagu zbog ratnih zločina, to je samo nadogradnja tog zakona ili, kako ga neki zovu, novi zakon“, zaključio je Salkić.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: