Ramiz Salkić, SDA
0

"OHR mora presjeći priču o referendumu u RS-u"

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić izjavio je danas da očekuje da konačno Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) "presiječe" priču o refendumu u RS-u kojom se ruši država BiH.

On je potvrdio da poslanici te stranke nisu ni na današnjem Kolegiju entitetskog parlamenta podržali odluku da se Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijatovi, koji je pripremila entitetska vlada, razmatra na posebnoj sjednici Skupštine 9. februara.

„Smatramo da je to antidejtonsko djelovanje i bojim se da ono otvara jednu novu priču u BiH, jer premijer RS-a Milorad Dodik nekada kaže da je spreman na avanture, a nekada da nije. On je izjavljivao i da se ovim priprema pravni teren za ono što je neminovno prije ili kasnije - da se RS izjasni o svom statusu. To su opasne izjave i priče koje u nama bude jednu vrstu i straha“, rekao je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Na tvrdnju ministra uprave i lokalne samouprave RS-a Zorana Lipovca, da je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijatovi čisto tehničke prirode i da njime nije definirano ni referendumsko pitanje, niti odluka o raspisivanju referenduma, zbog čega ni ne očekuje veto od Kluba Bošnjaka, Salkić kaže da to ne može imati utemeljenje u normalnoj političkoj praksi.

„Nije Lipovac taj koji može odlučiti da li zakon ugrožava bošnjački vitalni nacionalni interes niti hrvatski, ali praksa je i da u RS-u neki kažu ni da Ustavni sud RS-a neće imati primjedbe na taj zakon. To znači da, vjerovatno, kontroliraju i Ustavni sud RS-a i na bazi toga prave zakone i procjene“, kazao je šef Kluba SDA u Narodnoj skupštini.

Ističući da će Vladin zakon o referendumu vjerovatno biti usvojen u Skupštini RS-a i mimo volje Bošnjaka, on izražava nadu da će u narednim procedurama reagirati određene entitetske institucije.

Također, očekuje i da će OHR, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, odlučnije i jasnije uzeti u razmatranje ovo pitanje.

„Očekujemo da OHR konačno presiječe ovu priču koja se zove rušenje države BiH“, poručio je Salkić.

Poručio je i da Ustav BiH i Dejtonski sporazum ni u jednom svom dijelu ne govore o referendumu.

„Ovo što se u RS-u sada radi na svojevrsnoj izmjeni Zakona o referendumu, koji su 1993. usvojili oni koji danas leže u Haagu zbog ratnih zločina, to je samo nadogradnja tog zakona ili, kako ga neki zovu, novi zakon“, zaključio je Salkić.