{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogorčeni radnici hotela Holiday: Ne daju nam da radimo, a konačno smo stali na noge

Piše: M. N./Klix.ba
16.6.2015. u 10:44
124
84
Ogorčeni radnici hotela Holiday: Ne daju nam da radimo, a konačno smo stali na noge
124
Oko stotinu radnika sarajevskog hotela Holiday protestuje ispred objekta jer im je od jučer onemogućen rad zbog upada finansijske policije.
Radnici su razočarani jer su, kako ističu, počeli dobro raditi i hotel je bio pun gostiju koji su zbog ove situacije jutros morali izaći.

"Ovo je strašno. Radim od 1983. godine i konačno smo stali na noge, a plata nam je bila redovna. Čak smo prošli mjesec dobili i nagradu od novog direktora. Sada strahujemo jer ne znamo šta će biti", rekla nam je radnica Snježana Marković.

Svi imaju samo riječi hvale za novi upravu, a radnici strahuju kako se ovim činom pokušava obezvrijediti hotel i prodati nekom podobnom.

Predstavnik radnika Vahid Alić rekao je kako za danas bila najavljena deložacija Uprave koja je, kako tvrdi, imala validan ugovor s vlasnikom hotela Jakobom Kuessom.

"Sudska odluka je da se ta ista firma treba, zajedno sa nama koji smo prije godinu dana prešli u firmu koja je preuzela Holiday, napustiti objekat. Ono što je sramno jeste odluka Kantonalnog suda i sama činjenica o provođenju ovog djela. Jučer je ušla finansijska policija i SIPA, te su izvršili detaljne priprema današnjeg ulaska sudske policije koja je trebala biti ovdje u 10 sati, ali oni su ušli jutros u pet sati. Gostima je bilo dozvoljeno samo odlazak. Nas 80 treba ostati bez posla iako smo najmanje doprinijeli stečaju jer smo radili bez obzira na potraživanja. Mislim da je plan otjerati uposlenike i menadžment koji je doveo do pozitivnog poslovanja, te objekat dati u bescjenje kao i sve što je do sada u ovoj državi urađeno", rekao je Alić.

Istakao je kako radnici strahuju jer nemaju nikakvih informacija, niti su u kontaktu sa stečajnim upravnikom.

"Brinem za sudbinu radnika i njihovih porodica. Po prvi put nemamo nikakvih dugovanja, zahvaljujući novom menadžmentu uplaćuju nam se redovno doprinosi. I ranije je inspekcija dolazila i vršila kontrolu. Ne znamo zašto se ovo sada dešava", dodao je Alić.

Direktor hotela Holiday Alen Čengić rekao je kako je žalosno da u državi u kojoj 40 posto nezaposlenih, kroz sudske vlasti istjeruju ljude koji rade u hotelu.
"Radnici održavaju hotel, svi doprinosi su im uplaćeni, dobavljačima su izmireni dugovi. Olimpijski hotel i simbol Sarajeva je stao na noge i počeo raditi nakon 10-mjesečnog prestanka prošle godine, svi radnici rade. Država koja treba dati stimulans za napredovanje, kroz sudsku vlast izbacuje ljude i njihove porodice", rekao je Čengić.

Ratni vojni invalid i uposlenik hotela istakao je kako je ovo tragična situacija jer se, kako kaže, zahvaljujući Čengiću prehranjuje 1.000 osoba.

"Ovdje je mnogo bivših boraca, ratnih vojnih invalida koji imaju dvoje ili troje djece koji se zahvaljujući Čengiću školuju. I dođu ovi da zatvore. Sve prave da naprave još sirotinje. Čovjek (Čengić, op.a.) čini dobro ovom društvu, sklonio je djecu s ulica, pomaže siromašnima, a to im smeta. Sramota", rekao je radnik.

Sudska policija iznijela je dokumente, a hotel je oblijepljen žutom trakom i ulaz je zabranjen. Svi gosti napustili su hotel jutros i nije im bilo dozvoljeno ni doručkovati iako su platili aranžmane. Također, ulazak radnicima firmi koje iznajmljuju prostor u Holidayu nije dozvoljen ulazak.

Radnici su poručili da će se boriti da sačuvaju ovaj objekt isto kao što su ga sačuvali u ratnim godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: