BiH
0

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH

FENA
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) je na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog amandmana I. na Ustav Bosne i Hercegovine.

Predloženim amandmanom predviđa se da se u Ustavu BiH briše stav 2. člana IX kojim je definirano da naknada za lica koja obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Naime, navedeni amandman na Ustav BiH podnesen je još 2005. godine i tada je usvojen u oba čitanja u Predstavničkom domu, dok je u Domu naroda usvojen samo u prvom čitanju. Preostalo je razmatranje predloženog amandmana u Domu naroda državnog parlamenta u drugom čitanju.

Članovi komisije su tokom današnje diskusije kazali da nije upitan sadržaj amandmana, ali su neki od njih iznijeli mišljenje da, što se tiče proceduralnih stvari, danas nemaju uvjete da se izjašnjavaju o njemu iz razloga što i po Poslovniku nemaju kontinutet da bi ga razmatrali.

Kako je rečeno, radi se o amandmanu iz 2005. godine, dakle o amandmanu iz pretprošlog parlamentarnog saziva.

Nakon diskusije dogovoreno je da se dostavi izvještaj Domu naroda te da se predloži da Domu usvoji zaključak kojim će pozvati Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku uputi novi prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto i Dragutin Rodić; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto, Halid Genjac i Dragutin Rodić i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011., s preporukama koje su sadržane u Izvještaju.

Ustavnopravna komisija je usvojila zaključak kojim traži da Dom naroda PSBiH obaveže nadležne institucije da u normativnom i provedbenom smislu preduzmu mjere kojima bi se unaprijedio izborni proces u smislu sprječavanja nepravilnosti prilikom glasanja, zloupotrebe prava glasanja, narušavanje izbornih rezultata i postojanje izbornih krađa.

Sa zaključcima sadržanim u izvještajima su usvojeni Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2011. i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.