{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH: Nije podržan amandman o smanjenju plata

S
15.6.2012. u 15:23
0
1
Dom naroda PSBiH: Nije podržan amandman o smanjenju plata
0
Dom naroda PSBiH: Nije podržan amandman  o smanjenju  plata
Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržala amandman na Ustav BiH kojim se ukida zabrana smanjenja plata funkcionerima u institucijama vlasti u BiH, što neće uticati da one ne budu i smanjene, jer je to već učinjeno.
Predloženim amandmanom 1. na Ustav BiH trebalo je da bude ukinut stav 2. Člana 9. Ustava BiH u kojem se navodi da naknada za lica koja obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata.

Obrazlažući stav Komisije njen predsjedavajući Krstan Simić izjavio je novinarima da ovaj amandman nije usvojen zbog proceduralnih razloga, odnosno da je predložen još 2005. godine, u vrijeme mandata prethodnih saziva Parlamentarne skupštine, te da je u međuvremenu usvojen drugi prijedlog kao Amandman 1 koji se tiče distrikta Brčko.

Ovaj amandman je ranije usvojio Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH.

Komisija je predložial Domu naroda da obaveže Savjet ministara BiH da u što kraćem roku uradi novi prijedlog amandmana koji bi prošao kroz parlamentarnu proceduru i vrlo brzo bio usvojen.

„Svi prisutni članovi Komisije bili su jedinstveni u stavu da je neosporno da ovaj dio člana 9. treba brisati iz Ustava BiH, ali da je sporna procedura“ – rekao je Simić.

On je istakao da postojeća odredba u Ustavu BiH nije prepreka da budu smanjene plate funkcionerima na nivou BiH, što je već i učinjeno.

U okviru razmatranja izvještaja o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, istaknuto je da su u proteklom izbornom ciklusu zabilježene brojne neregularnosti i posebno ukazano na probleme koje je izazvala odluka međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka da suspenduje odluke CIK-a BiH.

„Poslije svakih izbora u BiH imamo pojavu da mnogi izražavaju sumnju u izborni proces, da mnogi navode da je bilo raznih zloupotreba, da se svake godine povećava broj nevažećih glasačkih listića umjesto da se smanjuje“ – naveo je Simić i dodao da bi CIK BiH i zakonodavne institucije trebalo bi ubuduće posvete posebnu pažnju sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu.

Komentarišući Inckovu odluku o suspenziji odluka CIK-a BiH koje se tiču formiranje vlasti u Federaciji BiH, Simić je upozorio da to u velikoj jmjeri narušava kredibilitet BiH.

Prema njegovom mišljenju, Incko je takvim svojim postupkom poslao poruku da u Bih mogu biti kršeni zakoni.

„Neminovno je da on razmotri tu odluku, odnosno da je povuče ili da prepusti da o njoj odluči Sud BiH, jer će u suprotnom ostati velika sjena na protekli izborni ciklus“ – rekao je Simić.

Član Komisije iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto je na sjednici Komisije rekla da je Incko svojim postupkom doveo u pitanje cjelokupan demokratski princip.

Izvještaj CIK-a BiH za 2001. godinu je ocjenjen kao veoma dobar i usvojen.
Komisija je utvrdila je da postoji usaglašenost sa ustavom Bih Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bih i prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Jedan od predlagača ovih zakona član komisije iz reda srpskog naroda Dragutin Rodić izjavio je novinarima da je Interresorna radna grupa za izradu prijedloga ova dva zakona na osnovu preporuka Venecijanske komisije i iskustava CIK-a došla do jednoglasne odluke da budu upućeni u redovnu parlamentarnu proceduru.

„Smatram da ove zakone ne treba zaustavljati u komisijskoj proceduri jer smo predugo čekali na eih“ – naglasio je Rodić.

Komisija je na današnjoj sjednici utvrdila ustavni osnov za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o reviziji institucija BiH, te prihvatila izvještaje za ovu godinu o zaštiti ličnih podataka u BiH i komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Sa dnevnog reda skinut je izvještaj Komisije za izbor i praćenje rada agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o Izvještaju o radu agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2011. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: