{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK: Omogućiti nesmetano finansiranje lokalnih izbora

S
20.3.2012. u 15:38
0
0
CIK: Omogućiti nesmetano finansiranje lokalnih izbora
0
CIK: Omogućiti nesmetano finansiranje lokalnih izbora
Foto: Ilustracija
Nesmetano finansiranje lokalnih izbora u BiH u slučaju da ih opstruišu pojedine opštinske vlasti mora biti omogućeno obezbjeđivanjem sredstava u budžetu institucija BiH ili kreditom koji bi podigla Centralna izborna komisija BiH, smatraju u CIK-u.
Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović predložio je da se u hitnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi amandman na Izborni zakon BiH kojim bi bio riješen problem finansiranja izbora u takvim slučajevima.

"Može se desiti da nam 30 opština sada kaže da nema para za biračke odbore za lokalne izbore“, rekao je Arnautović.

Predstavnici CIK-a upozoravaju da se takva situacija može desiti u onim opštinama u kojima trenutno rukovodstvo predviđa svoj poraz na predstojećim lokalnim izborima i napominju da opštine na izborima finansiraju biračka mjesta i izborne komisije.

Odlučeno je da Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, na prijedlog CIK-a, do sljedeće sedmice pripremi rješenje i putem amandmana ga uputi u parlamentarnu proceduru.

Interresorna radna grupa u nastavku današnje sjednice analizirala je manji dio Prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je pripremio predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Analizirano je pitanje uvođenja sistema elektronskog glasanja, mogućnost kandidovanja na opštim i lokalnim izborima ukoliko je zvaničnik, državni službenik ili sudija već na funkciji u organima vlasti, kao i mogućnosti za prijevremeno održavanje lokalnih izbora u slučaju smrti ili prelaska na drugu funkciju zvaničnika.

Radna grupa je saglasna da je podnošenje ostavke na određenu funkciju prihvatljivo tek nakon preuzimanja mandata na novoj dužnosti u svim slučajevima, sem ako to zakonima o statusu pojedinačnih profesija i službi nije drugačije riješeno.

Nastavak rada na izmjenama Izbornog zakona BiH i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH zakazan je za 27. mart.

Interresorna radna grupa održaće na Jahorini od 2. do 4. aprila posljednju sjednicu kada će sačiniti konkretne amandmane na navedene zakone. Rok u kojem radna grupa mora završiti posao na izmjenama i dopunama ova tri zakona je 1. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: