{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Bez izjašnjavanja o izmjenama zakona o sukobu interesa

S
SRNA
13.3.2012. u 19:00
0
1
Bez izjašnjavanja o izmjenama zakona o sukobu interesa
0
Bez izjašnjavanja o izmjenama zakona o sukobu interesa
Halid Genjac
Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatrala je na današnjoj sjednici mogućnosti izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, ali se nije se izjašnjavala o konkretnim prijedlozima izmjena zbog nedostatka kvoruma.
Sjednici nisu prisustvovali predstavnici Vijeća ministara BiH, ministar civilnih poslova Sredoje Nović i ministar pravde Bariša Čolak, te je dogovoreno da se za neku od narednih sjednica pripreme konkretni amandani članova Radne grupe na ovaj zakon.

Interresorna radna grupa danas je razmatrala sve članove Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kojeg je pripremio predsjedavajući Radne grupe Halid Genjac.

Diskusija je najviše vođena o mogućnostima izuzimanja savjetnika izabranih zvaničnika iz ovog zakona, kao i zakonskom definisanju uticaja uže i šire rodbine izabranih i imenovanih zvaničnika, čije obavljanje određenih pozicija, može dovesti zvaničnike u sukob interesa.

Član Radne grupe Milorad Živković istakao je da će amandamanom tražiti da savjetnici izabranih zvaničnika ne budu tretirani ovim zakonom, što bi ih, između ostalog, oslobodilo i odredbi koje utvrđuju nespojivost funkcija izabranog zvaničnika i nosioca izvršne funkcije sa funkcijama u skupštinama, upravama i menadžmentima javnih preduzeća.

Kada je riječ o uticaju srodnika na dovođenje u sukob interesa zvaničnika, Živković je najavio da će amandamnom tražiti da se u zakonu ta mogućnost svede isključivo na bliske srodnike zvaničnika, odnosno samo na članove njihovog porodičnog domaćinstva.

Prestavnici CIK-a su se saglasili da novim zakonskim izmjenama treba redukovati mogući uticaj srodnika na sukob interesa.

Naredna sjednica Interresorne radne grupe biće održana 20. marta, kada će biti razmatrani prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Interresorna radna grupa sastaće se na Jahorini 2. i 3. aprila kada bi trebalo doći do finalnih tekstova prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH

Zadatak Interresorne radne grupe jeste da pripremi prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te da ih na osnovu ovlaštenog predlagača upute u parlamentarnu proceduru Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, najkasnije do 1. maja.

Interresornu radnu grupu čine Nermina Zaimović-Uzunović, Niko Lozančić, Milorad Živković, Borjana Krišto, Halid Genjac, Dragutin Rodić, Bariša Čolak, Sredoje Nović i članovi Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić, Suad Arnautović i Stjepan Mikić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: