Pravo glasa imaju 3.213.562 birača
86

Lokalni izbori u BiH raspisani za 7. oktobar

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
(Foto: Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH 2012. godine, koji će biti održani 7. oktobra u svim općinama u BiH, a na njima će se birati načelnici općina i općinska vijeća, odnosno skupštine.

CIK je donio i niz propisa koji su potrebni za provođenje odluke o izborima. Pored odluke o raspisivanju izbora za 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH i 61 skupštinu općine u RS, donesena je i odluka o odgađanju izbora za Gradsko vijeće Mostara, budući da se nisu stekli zakonom propisani uvjeti.

“Dalja sudbina izbora lokalne vlasti u Mostaru je u rukama zakonodavca. Također, donijeli smo Pravilnik o prijavi i ovjeri prijave političkih subjekata i utvrdili broj birača za svaku izbornu jedinicu. Broj glasača u BiH je povećan u odnosu na prethodne izbore, sa današnjim danom iznosi 3.213.562 birača i za 189.435 birača je veći u odnosu na lokalne izbore prije četiri godine”, rekao je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima od danas je počeo teći rok za prijavu učešća na izborima, a završava se 25. maja. Također, rok za prijavu birača za opciju glasanja putem pošte traje do 14. jula, a isti rok za prijavu imaju i raseljene osobe koje žele glasati u prijeratnoj općini stanovanja, odnosno u općini u kojoj su stanovale u vrijeme posljednjeg popisa stanovništva.

CIK je donio odluku i o visini takse koja se plaća uz prijavu i ovjeru političkih subjekata. Kako je rekao Petrić, u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji uglavnom se išlo na njeno smanjenje. Prvi put ove godine utvrđen je i tačan broj odbornika i vijećnika u općinama.

“Ovogodišnji lokalni izbori će koštati malo u odnosu na sve izbore koji se dešavaju oko nas. Jednan dio troškova se planira u budžetu BiH i snosi ga CIK, planiran je iznos od 4.300.000 KM. Imali smo obećanje da je to prihvaćeno, ali nezvanične informacije kažu da je to ipak malo smanjeno. Drugi dio, veći dio troškova, snose općine, procjenjuje se da će taj dio troškova iznositi negdje oko 4.500.000 KM”, rekao je Petrić.

Kada su u pitanju izbori u Srebrenici, bez obzira na posljednje političke tenzije, oni će se održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ukoliko ne dođe do izmjena. Ukoliko ne bude usvojen budžet, novac za izbore će biti osiguran odlukom o privremenom finasiranju ili iz rezervnih sredstava.

“Kada je u pitanju Mostar, očekuje se zakonska intervencija za provgođenje izbora, u toj intervenciji, koja će biti usklađena sa odlukom Ustavnog suda o izbornim jedinicama i o broju mandata koje pojedine izborne jedinice grada Mostara daju, realno je očekivati da i mi budemo konsultovani i da se reguliše ovo pitanje”, rekao je Petrić.

Kada je u pitanju taksa, odnosno depozit za političke subjekte, koji polažu prilikom prijave za učešće na izborima, oni iznose 500 KM za vijećnike, odnosno odbornike, a bile su 1000 KM, istovremeno je sa 1.000 na 1.500 KM povećan iznos za kandidature za načelnike općina. Što se tiče političkih stranaka depozit je do sada bio 5.000 KM i iznos je vraćan ako je postizan bilo kakav uspjeh.

“Sada je to raščlanjeno, tako da smo za sjedište stranke stavili 2.000 KM i još po 200 KM u svakoj sljedećoj općini gdje stranka ima kandidatsku listu. Onaj ko ne osvoji ništa u nekoj općini rizik mu je da ostane bez tih 200 KM”, rekao je Petrić.